Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zakon o državnim službenicima ostao bez potpore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladin konačni prijedlog izmjena Zakona o državnim službenicima nije dobio potporu saborskog Odbora za zakonodavstvo, budući da je za njega glasovalo petero članova iz HDZ-a, ali isto toliko iz oporbe bilo je protiv, pa zakonski prijedlog na plenarnu sjednicu ide bez potpore Odbora.

SDP-ovci su u raspravi isticali kako ne stoje tvrdnje čelnika Središnjeg državnog ureda za upravu Antuna Palarića koji je kazao da su predložene izmjene u cilju suzbijanja korupcije i depolitizacije državne službe.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Hitna pomoć Jedna osoba privedena Strava u Slavoniji: U centru grada pronađeno tijelo, sumnja se na ubojstvo

U kritikama je prednjačila SDP-ova zastupnica Ingrid Antičević
Marinović, ističući da EU zamjera Hrvatskoj izostanak borbe protiv korupcije, posebno one političke, a da predložene izmjene nisu korak ka suzbijanju takvog oblika korupcije.

Ocijenila je da odredba po kojoj bi donedavni državni dužnosnici, koji su početkom ovoga mandata postali službenici, zadržavaju dužnosničke plaće, te praksa po kojoj će oni i mimo javnog natječaja zadržati svoja radna mjesta,i dalje otvaraju veliki prostor za korupciju u državnoj upravi. 

'Dok god bude zakonskog i namještanja u praksi nećemo polučiti nikakve rezultate', kazala je Antičević Marinović, ocijenivši da su predložene izmjene 'apsolutno neprihvatljive i izazivaju zgražanje'.

Prigovorila je odredbi o zaštiti zviždača, odnosno osoba koje anonimno prijave korupciju, rekavši da bi, po predloženom, zviždač koji u postupku ne može dokazati korupciju nekog službenika mogao zbog teške povrede službe ostati bez posla.

SDP-ovka je predložila i da se službenik može razriješiti bude li osuđen zbog bilo kojeg kaznenog djela koje predviđa Kazneni zakon, a ne, kako Vlada predlaže, samo zbog specifičnih kaznenih djela koja mogu štetiti ugledu službe.

Palarić je uzvratio da je zapošljavanje službenika, pa i bivših dužnosnika, transparentno razrađeno kroz četiri zakona, da jamči depolitizaciju državne službe i stroge javne natječaje, istaknuvši kako se zbog novog režima bivšim dužnosnicima ne mogu smanjivati plaće.

Vezano uz zaštitu zviždača istaknuo je da zakon uz zviždače mora štititi i ostale službenike kako bi se spriječile zlouporabe, odnosno lažne prijave za korupciju, dok je za kaznena djela zbog kojih bi službenik mogao ostati bez posla kazao da Vlada ostaje pri stavu da se u zakonu točno predvide koja su to djela.

'Svakome se može dogoditi da prođe kroz crveno na semaforu i ne bi zbog toga trebao dobiti otkaz u službi', rekao je Palarić.

Ranko Ostojić prigovorio je Vladinom odustanku od odredbe po kojoj čelnik Odbora za državnu službu, instituta koji bi rješavao službeničke žalbe, mora imati položen pravosudni ispit.

Palarić mu je odgovorio da je Vlada pokušavala zadržati tu odredbu, ali da je teško doći do pravnika s pravosudnim ispitom jer oni, kaže, u pravilu odabiru druge funkcije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene