Trgovce u ponedjeljak čekaju nova pravila i novi Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi. Do sada se proizvođaču znala naplaćivati naknada za proslavu obljetnice trgovine, a najveći problem za domaće proizvođače bila je prodaja ispod nabavne cijene. Sada se za takvu praksu može dobiti kazna i do pet milijuna kuna.

Galerija +0 Kupovina/Ilustracija (Foto: Simone Comi/Milestone Media/PIXSELL)

Od ponedjeljka će proizvodi na police dućana stizati po novim pravilima u korist proizvođača. Neprodana roba više se neće vraćati njima i na njihov trošak. Ipak, povrat će biti moguć ako je, primjerice, roba na polici prvi put.

Vezani članci Cibonin toranj Cibonin toranj u Zagrebu ima novog vlasnika Slika nije dostupna Nesvakidašnji potez jednog ministra: Objava koja ostavlja bez teksta

"Dio asortimana, koji su hvatali prašinu na polici i koji su uzrokovali probleme s povratom, ćemo smanjiti", rekao je Martin Evačić iz HUP-ove Udruge trgovine.

Veći dio nedoumica je otklonjen, kažu trgovci. Naručivat će manje robe, pogotovo one kvarljive.

"Nećemo držati punu policu kruha do osam sati navečer kao što je do sada bio slučaj. Jedan dio kruha je ostajao neprodan i to si više ne možemo dopustiti", objasnio je Evačić.

Zakon, koji je pobrojao čak 24 nepoštene trgovačke prakse, nadzirat će Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

"Zakon je previdio kazne u tri skupine: lake, teške i jedna, posebno teška povreda Zakona, a to je prodaja robe ispod nabavne cijene, što je posebno negativno utjecalo na našu poljoprivrednu proizvodnju", rekla je Marija Vučković, državna tajnica Ministarstva poljoprivrede.

Pa se zato Zakon s nestrpljenjem čekao u mljekarskom sektoru, kojem je cijene rušio uvoz.

"Mlijeko ne smije biti socijalna kategorija koja privlači kupce u dućan jer time se uništava hrvatski poljoprivredni sektor, a odgovornost svih nas je da ga održimo" smatra Rašeljka Maras iz CroMilka.

Nova će pravila regulirati odnose u cijelom lancu: od proizvođača do trgovaca.

"Obuhvaćeno je oko 90 posto trgovine poljoprivredno prehrambenih proizvoda. Mislim da će zakon dovesti do stabilnosti", rekla je Božica Marković, direktorica HGK-ovog Sektora za za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju