Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pupovac o odredbi Vrhovnog suda

'Mi smo svete krave, ne možete nas dirati čak ni onda kada ne radimo dobro'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborska je oporba kritizirala vladinu odluku da u posljednji tren Saboru pošalje amandmane na prijedog ustavnih promjena usuglašen u višemjesečnim pregovorima.

Zastupnici HNS-a najavili su da će glasovati protiv ustavnih promjena, jer smatraju da vladin amandman za uvođenje branitelja u Preambulu Ustava negira sudjelovanje drugih građana u obrani Hrvatske. Istom se amandmanu protivi i HDSSB, ali zato što vlada predlaže da se Domovinski rat označi kao pravedan, legitiman i oslobodilački, ali ne i obrambeni, što je Boro Grubišić (HDSSB) protumačio kao 'rješenje na tragu ideje da svi odustanemo od tužbi za agresiju pa da se kaže da nitko nije kriv' i najavio da će glasovati protiv ustavnih promjena.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković - 2 Šokantna zbivanja Svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda Branko Smerdel komentirao Milanovićevu odluku da se kandidira na parlamentarnim izborima predsjednikova bomba Oglasio se stručnjak koji je pisao Ustav, evo što kaže o Milanovićevu potezu

Furio Radin je, pak, u ime Kluba nacionalnih manjina, dvjema najvećim strankama poručio da 'same izglasaju Ustav', optužujući HDZ i SDP da žele izigrati nacionalne manjine, jer nije realiziran dogovor da se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina izmijeni prije Ustava. Zoran Milanović (SDP) protivi se, pak, brisanju predloženog rješenja da predsjednik Vrhovnog suda Saboru podnosi izvješće o funkcioniranju pravosuđa. Odbacio je argumentaciju da se tim rješenjem krši ustavna trodioba vlasti. 'Sudsku vlast treba zaštititi od izvršne vlasti, od telefonskih razgovora i dogovora u zadnji tren, a ne od Sabora', rekao je Milanović.

'Slanjem amandmana vlada želi izazvati konflikt'

Vladi je spočitnuo predlaganje amandmana u zadnji čas, što je, kaže, u skladu s formalnim pravilima, ali i krajnje neuobičajeno. Podsjetio je da je o svim važnim ustavnim rješenjima vođena višemjesečna rasprava i da su stranke u Saboru usuglasile promjene, a da 'neke od predloženih tema koje su vrijednosne, dalekosežne i neupitne nisu do sada bile na pregovaračkom stolu'. Protumačio je da slanjem amandmana dan prije rasprave vlada želi izazvati konflikt, ali da joj SDP 'konflikt neće priuštiti'. Vladajuće je pozvao da prihvate amandman kojim se s 10 na pet posto spušta postotak birača koji svojim potpisima mogu inicirati referendum. 'Prijedlog SDP-a je da se taj prag spusti na pet. Očito je da ne mislimo jednako u ovoj situaciji, u kojoj Hrvatska pokazuje određeno raspoloženje. Hoćemo li se bojati naroda, ili ćemo donijeti pravila koja će biti stroga i jasna, ili ćemo to odbiti, na vama je da odlučite', poručio je Milanović.

Kazao je da SDP neće biti protiv uvođenja branitelja i članova njihovih obitelji te da je to 'načelno nešto na što se nitko zdrava srca ne može okomiti', ali smatra da je to rješenje vlada trebala predložiti ranije, a ne jučer, i to na inicijativu jedne udruge. Vesna Pusić (HNS) upitala je 'što se radilo svih ovih mjeseci da se pet amandmana, koji nisu kozmetika, pojavilo doslovno 15 sati prije rasprave u Saboru'. Usprotivila se proširenju Preambule formulacijom o braniteljima, što tumači kao prijedlog da se 'kao oni koji su obranili Hrvatsku izbace građani Hrvatske i stave samo branitelji'.

'Nema sumnje da su značajno doprinijeli obrani i uspostavljanju Hrvatske, kao što nema nikakve sumnje da su umirovljenici, financirajući to svojim mirovinama, vrlo značajno pridonijeli obrani, kao i civilne žrtve i mnogi ljudi koji su na političkim i različitim drugim pozornicama zastupali Hrvatsku, pripadnici različitih dobrotvornih udruga', rekla je Pusić. Naglasila je da bi ustav trebao objedinjavati, a ne dijeliti građane te najavila da HNS neće podržati takve ustavne promjene. Andrija Hebrang (HDZ), međutim, ističe da je braniteljima mjesto u Ustavu, jer 'ih različiti politikanti ogovaraju šire o njima neistine'. 'Iz dana u dan branitelji trpe tešku degradaciju i uvredu, a posljednja je sramotna odluka o gašenju vječnog plamena na Oltaru domovine', rekao je Hebrang.

>> Kosor: I hrvatski branitelji su građani RH

Milorad Pupovac (SDSS) založio se da se ustavne promjene donesu što prije, kako ne bi bilo novih proširenja. Suglasan je s SDP-om da bi u Ustavu trebala ostati obveza predsjednika Vrhovnog suda da podnosi izvješće Saboru. Uvjeren je da protivljenjem takvoj odredbi Vrhovni sud šalje poruku, 'Mi smo svete krave ne možete nas dirati čak ni onda kada ne radimo dobro'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene