Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Onkolog

Zaklada Ana Rukavina šalje hrvatskog liječnika na usavršavanje u SAD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upravni odbor Zaklade Ana Rukavina od dvije pristigle prijave odabrao je onu liječnika dr. Vibora Milunovića iz bolnice Merkur za jednogodišnje usavršavanje onkologije na Georgetown Universityju u Washingtonu, za što mu je osigurano 80.000 dolara, objavljeno je k na konferenciji za medije.

"Ovaj je natječaj za Zakladu važan jer proširuje spektar aktivnosti i potiče izvrsnost mladih liječnika. Uz pomoć brojnih donacija i solidarnosti sugrađana, omogućeno je daljnje usavršavanje liječnika u inozemstvu kako bi po povratku u Hrvatsku oni omogućili što bolju zdravstvenu skrb", kazala je upraviteljica Zaklade Rukavina Marija Rukavina.

Pročitajte i ovo Zaklada Ana Rukavina - 3 nada za život Pronađen darivatelj za mladog vatrogasca Filipa koji se bori s leukemijom: "Iz ove kože ne možemo, samo glavu gore" Zaklada Ana Rukavina Humanitarno događanje Povratak na glavni zagrebački trg: Nakon tri godine organizira se koncert Želim život

Medicinski direktor Zaklade i predsjednik Stručnog vijeća Mirando Mrsić ustvrdio je kako Zaklada ovim natječajem kroči u treću fazu razvoja, nakon uspostave registra i javne banke krvi iz pupkovine.

"Georgetown University, na kojem će se usavršavati naš liječnik, jedna je od najvećih i najpriznatijih institucija u svijetu koja se bavi proučavanjem tumora i predstavlja centar izvrsnosti", dodao je Mrsić. Kazao je da će se natječaji za stipendiranje liječnika objavljivati i dalje, da su sredstva već osigurana, te da je put za buduće stručnjake otvoren i u Europu i SAD.

51. transplantacija iz hrvatskog Registra od početka rada Zaklade Ana Rukavina

Na pitanje kako to da se prijavio tako mali broj ljudi, Mrsić je odgovorio da su kriteriji bili uski, podrazumijevao se mlađi stručnjak na specijalizaciji usmjeren na područje onkologije, liječenje limfoma, te koji ima znanstveno-istraživački rad.

Vibor Milunović, specijalizant hematologije iz Kliničke bolnice Merkur, istaknuo je kako mu je čast što je prvi kandidat koji će uz pomoć Zaklade svoje znanje moći unaprijediti u inozemstvu.

Program je podijeljen u dva dijela, a sastoji se od kliničkog i laboratorijiskog. "Stečeno ću znanje staviti u službu oboljelih pacijenata i tako doprinijeti pružanju što kvalitetnije zdravstvene skrbi u Hrvatskoj", rekao je Milunović koji krajem rujna kreće na usavršavanje.

"Želio bih se povezati i s drugim centrima, te uspostaviti kontakte, kako bih našim mladim stručnjacima otvorio put ka usavršavanju", kazao je Milunović.

Na temelju javnog natječaja objavljenog u srpnju 2014., Upravni odbor Zaklade je na prijedlog Stručnog vijeća, koje čine znanstvenici i liječnici Boris Labar, Ivan Đikić, Steven Živko Pavletić, Srđan Verstovšek te Mirando Mrsić, odabrao kandidata.

Zaklada je uz pomoć građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na 49.251, od čega je 45.259 uzoraka tipizirano.

Iz hrvatskog je registra izdano ukupno 52 transplantanta, 30 za hrvatske i 20 za inozemne pacijente. Povećanje te brojke te edukacija mladih liječnika znače novu šansu za život teško oboljelih, što je ključni motiv daljnjeg rada Zaklade Ana Rukavina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene