Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVJEDOČANSTVA HEROJA

Što EU čini za nas? Ovo su globalni problemi koje su zemlje EU-a uspjele riješiti zajedničkim snagama

Za rješavanje klimatskih promjena potrebna je trajna i sveobuhvatna prilagodba (Foto: Getty)
Za rješavanje klimatskih promjena potrebna je trajna i sveobuhvatna prilagodba (Foto: Getty) Getty
Aktualno Galerija Za rješavanje klimatskih promjena potrebna je trajna i sveobuhvatna prilagodba (Foto: Getty) Za rješavanje klimatskih promjena potrebna je trajna i sveobuhvatna prilagodba (Foto: Getty) Foto: Getty Prvi sastanak partnera Euroturtles (Foto: B.Lazar) Prvi sastanak partnera Euroturtles (Foto: B.Lazar) Foto: B.Lazar Budimir Šobat Buda (Foto: Dnevnik.hr) Budimir Šobat Buda (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Jean-Noel-Thepaut radi na problemu toplinskih valova (Foto: Europska komisija) Jean-Noel-Thepaut radi na problemu toplinskih valova (Foto: Europska komisija) Foto: Europska komisija +1 \ Galerija 1/6 >>
Države članice Europske unije zahvaljujući međusobnoj suradnji svojih službi i institucija koje brinu o sigurnosti efikasno rješavaju mnoge globalne izazove. I Hrvatska se može ponositi herojima koji su odgovorno radeći svoj posao i surađujući s kolegama iz drugih članica pomogli otkloniti neku od globalnih prijetnji. "Zajedno za sigurniju EU", kampanja Europske komisije, donosi svjedočanstva takvih junaka iz kojih je jasno da su rješenja brojnih problema bila učinkovitija upravo zato što su bila zajednička.

Jedna od globalnih prijetnji s kojima se Europska unija suočava jesu toplinski valovi koji samo u Europi uzrokuju više od 3000 smrtnih slučajeva godišnje. Klimatske promjene nisu jednokratan problem koji nestaje nakon jednog rješenja, već je potrebna trajna i sveobuhvatna prilagodba na kojoj svi moraju raditi zajedničkim snagama.

Pročitajte i ovo Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane Važne odluke u Europskoj uniji Dugo se spominje Tjedan koji bi mogao odrediti budućnost Europe: Rusija i SAD razbacale su geopolitičke karte

Zbog toga je Europska unija pokrenula brojne inicijative te osigurala namjenska proračunska sredstva u iznosu od 180 milijardi eura za zemlje članice. U rješavanju problema koje uzrokuju toplinski valovi aktivno sudjeluju brojni pojedinci, od kojih će neki biti predstavljeni javnosti upravo u kampanji Europske komisije "Zajedno za sigurniju EU".

Ti istaknuti pojedinci zapravo su junaci u lancima heroja. Točnije, to su osobe koje su prepoznale učinkovite mehanizme Europske unije, povezale se s kolegama u drugim članicama EU-a te aktivno rade na rješavanju problema s kojima smo svi zajedno suočeni. U kampanju je uključeno i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj koje u suradnji s DNEVNIK.hr-om donosi priče europskih, ali i lokalnih heroja.

Kampanja "Zajedno za sigurniju EU" otkriva neke od heroja koji samozatajno rade na korist svih nas - ima ih na tisuće, predano rade svoj posao, blisko surađuju s kolegama u drugim državama članicama i za svoju zajednicu čine nešto dobro.

"Jedna od najvećih vrijednosti Europske unije jest što kroz prilike i izazove spaja ljude i otvara mogućnosti za zajedničku suradnju i koordinacije kako bi se građani u svojim zemljama osjećali što je više moguće sigurno i zaštićeno. Ova kampanja nadahnuta je 'običnim junacima', stvarnim ljudima koji žive, rade i surađuju s drugim junacima na europskoj razini da bi pomogli spasiti ili zaštititi živote svojih sugrađana, a akcije na europskoj i nacionalnoj razini pretvara u zajedničke osobne ispovijesti.

Zahvaljujući njima naša je svakodnevna razina sigurnosti viša bez obzira na to je li riječ o stavljanju pod kontrolu i gašenju šumskih požara, zaštiti opstanka ugroženih životinjskih vrsta, pomoći ljudima s rijetkim bolestima, uklanjanju nesigurnih proizvoda s tržišta ili ublažavanju posljedica klimatskih promjena kao što su toplinski valovi. Često nismo svjesni njihova uloženog truda i zato nam je iznimno zadovoljstvo što ćemo ih u ovoj kampanji imati prilike bolje upoznati", rekao je Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Tko su naši lokalni heroji?

Zaštita 100 milijuna godina stare životinjske vrste

Jedan od lokalnih heroja koji radi na poboljšanju statusa zaštite morskih kornjača, prioritetne životinjske vrste Europske unije, jest Draško Holcer, biolog specijaliziran za ekologiju i zaštitu velikih morskih kralješnjaka i viši kustos Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Sjajne ideje koje pomažu očuvanju ovih ugroženih životinjskih vrsta dolaze od stručnjaka iz šest zemalja Europske unije, a ujedinjene su u programu LIFE Euroturtles.

Za rješavanje klimatskih promjena potrebna je trajna i sveobuhvatna prilagodba (Foto: Getty) Prvi sastanak partnera Euroturtles (Foto: B.Lazar) Foto: B.Lazar

Holcer, koji vodi cijeli projekt, mora surađivati s predstavnicima drugih zemalja u kojima kornjače obitavaju u različitim fazama života. Sve uključene države čuvaju njihova staništa, rade na poboljšanju njihovih životnih uvjeta, educiraju ribare, ali i opću populaciju koja svojim odgovornim ponašanjem može značajno utjecati na očuvanje ovih vrsta.

Njihovu priču također uskoro donosi Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj u suradnji s DNEVNIK.hr-om.

Borba protiv autizma: Za oboljele pomiče granice

Kada, kako i tko će pronaći lijek za autizam i je li to uopće moguće, nažalost, još ne znamo. Međutim, važno je podizati svijest o autizmu s kojim samo u Hrvatskoj živi više od 12 tisuća osoba. Jedan od onih koji za oboljele pomiče granice je Budimir Šobat Buda. Ove je godine srušio vlastiti svjetski rekord ostavši pod vodom 24 minute i 11 sekundi. No obaranje samog rekorda tek je sporedni motiv njegove akcije "Ne dišem". Njome se zapravo želi upozoriti na prepreke s kojima se djeca s autizmom suočavaju svaki dan.

Za rješavanje klimatskih promjena potrebna je trajna i sveobuhvatna prilagodba (Foto: Getty) Budimir Šobat Buda (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Šobat, otac autistične djevojčice, sudjeluje u brojnim projektima Udruge osoba s invaliditetom iz Petrinje, a dva najveća projekta udruge financirana su iz fondova Europske unije. Ipak treba napomenuti da je zbog njegova rada i rada drugih ljudi svijest europskih građana o autizmu već probuđena. Dokaz je tomu i nedavno sudjelovanje Denisa Barte u popularnom showu Supertalent, u kojem je osvojio srca publike i pobijedio. Dokazuje to da kao društvo prepoznajemo i pozdravljamo uključivanje oboljelih od autizma u društvo.

Heroji među nama

Svaka od priča u kampanji "Zajedno za sigurniju EU" prikazat će autentične slučajeve u kojima je sigurnost građana bila ugrožena, a zajedničkim djelovanjem opasnost otklonjena. Koliko su građani bili više ugroženi, toliko su se aktivnosti nadležnih službi u svim povezanim državama članicama podigle na viši nivo.

Možda učinkovitost Europske unije, odnosno prednosti koje kao njezini građani imamo, nisu uvijek jasno vidljive, no one su itekako prisutne u svim segmentima života njezinih građana. Kampanja "Zajedno za sigurniju EU" otkriva neke od heroja koji samozatajno rade na korist svih nas – ima ih na tisuće, predano rade svoj posao, blisko surađuju s kolegama u drugim državama članicama i za svoju zajednicu čine nešto dobro.

Zato ih i zovemo  herojima.

Sadržaj je napravljen u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj koja u kampanji 'Zajedno za sigurniju EU' želi povećati informiranost o načinima na koje se EU nosi s globalnim izazovima u kojima štiti svoje građane.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene