Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAJEDNIČKA VJEŽBA VOJSKE I POLICIJE

IMPRESIONIRALI FRONTEX Vojnici i policajci hvatali teroriste i prihvaćali migrante

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripadnici vojske i policije održali su zajedničku pokaznu vježbu u splitskoj luci Lora koju je pratio i Fabrice Leggeri, izvršni direktor Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex).

U splitskoj Vojnoj luci Lora u utorak je održana prva trosatna pokazna vježba policijskih i vojnih snaga u zaštiti morske granice, a Fabrice Leggeri, izvršni direktor novoosnovane Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) kao suorganizatora, rekao je da ga je vježba impresionirala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Izvanredni događaj" Eksplozija, požar i evakuacija: Ovako izgleda vježba u zračnoj luci Dubrovnik Slika nije dostupna Nigdje kapi krvi Ljudi od čelika: Pogledajte što su sve u stanju podnijeti kineski vojnici

Prva pokazna vježba održavala se u moru ispred Lore, gdje je prikazano postupanje prema plovnom objektu koji prevozi nezakonite migrante, koji su prihvaćeni te im je pružena prva pomoć, nakon čega su odvezeni u šatore za registraciju.

Puno atraktivnija bila je druga vježba u kojoj je trebalo suzbiti terorističko preuzimanje trgovačkog broda, pri čemu su hrvatske službe informaciju dobile od Frontexa čiji su djelatnici sve vidjeli i dojavili iz zrakoplova, nakon čega je na more izašla Pomorska policija, a kako su teroristi na njih pucali, u pomoć su pozvali Specijalnu jedinicu policije.

U pokaznoj vježbi je sudjelovao i helikopter, a ubrzo je prelaskom na oteti trgovački brod savladan prvi teroristički otpor. Još malo akcije na samom brodu, pucanja, bacanja dimnih bombi i ubrzo su policajci preuzelu komandu nad brodom te uhitili preživjele teroriste. U obje vježbe sudjelovalo je ukupno 140 pripadnika Pomorske policije s brodovima, Specijalne policije s helikopterima, prekrcajni timovi i pripadnici Obalne straže.

Izvršni direktor Frontexa Fabrice Leggeri je nakon vježbe novinarima rekao kako mu je bilo zanimljivo vidjeti koliko su hrvatski vojnici i policajci profesionalni što se tiče postupanja u slučaju migrantske krize i terorističkih prijetnji. "Današnja vježba primjer je suradnje između različitih službi i značajna je zato što Europa traži načine poboljšanja koordinacije između različitih agencija na morskim granicama. Akcija je bila impresivna. Vidjeli smo da zrakoplovi mogu nadzirati određeno područje. Sve je to vrlo impresivno zato što smo mogli vidjeti cijeli proces i registraciju migranata. Lijepo je bilo vidjeti kako su hrvatski vojnici i policajci vodili akciju", istaknuo je Leggeri.

Tehnički ministar obrane Josip Buljević izjavio je da je Hrvatska spremna za sve situacije te da su oružane snage i policija već više puta pokazali spremnost obraniti hrvatsku granicu, a to se pokazalo i ovaj put. "Ova je vježba značajna zato što je pokazala da smo u suradnji s tijelima EU, i ovaj put s Frontexom, u stanju braniti i vanjsku granicu Europske unije. Danas me najviše zadivila interoperabilnost, međusobna povezanost, dobro postupanje i odlično poznavanje procedura", kazao je Buljević.

S njim se složio i tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, također hvaleći hrvatske pomorske sigurnosne snage kao sposobne i spremne biti dijelom europske granične obalne straže. "To je zaključak dana i ove vježbe i mi ćemo za takve misije aplicirati", kazao je Orepić i dodao da sama vježba ukazuje kako je Hrvatska ne samo kreator, već i provoditelj zajedničke sigurnosne politike EU, kao posljedica dobrih odnosa i suradnje.

Pomoćnik načelnika Uprave za granicu u Ravnateljstvu policije Zoran Ničeno je otkrio kako su vježbe prekrcaja svakodnevni rad u zajedničkim operacijama koje rade s "Frontexom", ali i u normalnom postupanju prilikom zaštite hrvatske granice na moru. Podsjetio je da je Hrvatska do sada imala samo jednom slučaj da je do njenih teritorijalnih voda doplutao brod s imigrantima, te da su baš na tom slučaju naučili potrebu za interoperabilnošću i zajedničkim radom. Nakon tog slučaja, nastavio je Ničeno, razvijen je specifični standardni operativni postupak.

U Splitu je u ponedjeljak održan tematski skup o međunarodnoj suradnji u zaštiti granica, gdje se razgovaralo o aktualnim pitanjima migracija i o tome kako će na sve to odgovoriti EU te uspostaviti europsku graničnu i obalnu stražu pod zajedničkim imenom Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu. Europska agencija, koja bi trebala nadzirati vanjske granice EU-a i pomoći u identificiranju sigurnosnih prijetnji, službeno je uspostavljena u 6. listopada na svečanosti na bugarskoj-turskoj granici. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene