452675
452675
452675
452675
452675

EU uvela zajedničku graničnu i obalnu stražu na bugarsko-turskoj granici

  • , 06.10.2016., 14:00
  • Autor:
  • komentara

Europska unija u četvrtak je uvela Europsku graničnu i obalnu stražu na granici između Bugarske i Turske, nadajući se da će na taj način učinkovitije zaštititi vanjske granice te sačuvati schengenski prostor bez unutarnjih granica.

 
 
 
 
Migrantska kriza (Foto: AFP)
Migrantska kriza (Foto: AFP)

EU se nada da će na taj način uspjeti zadržati migrante podalje od zemalja članica bloka koji se još uvijek bori s političkim posljedicama njihova nekontroliranog dolaska tijekom posljednjih godinu dana.

Preplavljena s 1,3 milijuna migranata tijekom prošle godine, EU se usredotočila na zatvaranje vanjskih granica. Europska granična i obalna straža formirana je da bi odmah reagirala i da bi se njezini djelatnici razmjestili na bilo koje mjesto na kojemu se zamijeti povećan broj migranata.

"Osnivanje agencija simbol je EU-a, Europe koja je u stanju nositi se s problemom i pokazati učinkovitost u suočavanju s migrantima i sigurnosnim izazovima", rekao je na svečanosti otvaranja održanoj na tursko-bugarskoj granici povjerenik EU-a za migracije Dimitris Avramopoulos.

Priljev migranata doveo je do ogorčenih rasprava između zemalja EU-a, a da bi spriječio daljnje dolaske Unija poduzima sve oštriji pristup prema ekonomskim migrantima i ljudima koji ulaze u Europu ilegalno te ih želi vratiti natrag.

"Vrata su otvorena svima koji ispunjavaju uvjete za međunarodnom zaštitom. A zatvorena onima koji naše granice žele prijeći ilegalno. Moramo se usredotočiti na politiku njihova vraćanja", kazao je Avramopoulos.

U sklopu Europske granične i obalne straže, koja će zamijeniti agenciju Frontex na granici između Bugarske i Turske rasporedit će se 120 djelatnika iz europskih zemalja. Novo europsko tijelo imat će 1000 zaposlenika te u pričuvi 1500 graničara koje će za taj posao imenovati zemlje članice. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se