Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Olli Rehn

'Zajednička izjava Hrvatske i Slovenije bila bi korak u pravom smjeru'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpisivanje zajedničke izjave da nijedan dokument ili čin nastali nakon osamostaljenja Hrvatske i Slovenije ne bi prejudicirali njihovu granicu bio bi čin prema izgradnji povjerenja i korak u pravom smjeru, izjavio je u utorak u Bruxellesu povjerenik za proširenje Olli Rehn nakon razgovora s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije.

'To bih smatrao mjerom izgradnje povjerenja i korakom u pravom smjeru', rekao je Rehn govoreći o mogućnosti da Hrvatska i Slovenija potpišu zajedničku izjavu u kojoj bi se potvrdilo da svaki dokument ili radnja izvršena nakon 25. lipnja 1991. ni na koji način ne prejudicira granicu. O tom se razgovaralo na trojnom sastanku povjerenika Rehna s ministrima Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom. Rehn je trosatan sastanak nazvao 'vrlo konstruktivnim', dodavši da su razmotrene mogućnosti glede načina rada posredničke stručne skupine u skladu s Pregovaračkim okvirom i Poveljom UN-a.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

'Ne bih o pojedinostima, ne bih o pojedinostima'
 

'Ne bih htio ulaziti u pojedinosti razgovora u ovoj fazi. Jedino bih se pozvao na Pregovarački okvir, koji se poziva na Povelju UN-a u vezi s odredbom o mirnu rješavanju sporova. Povelja UN-a predviđa nekoliko mogućnosti: pregovore, istražno povjerenstvo, posredništvo, pomirenje, arbitražu, sudsko rješenje, obraćanje nekoj regionalnoj agenciji ili na neki drugi mirni način po izboru strana', rekao je Rehn. Upitan zašto ne spominje mogućnost rješavanja sporova pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu, koji se spominje u Pregovaračkom okviru za pregovore između Hrvatske i EU-a, Rehn je ponovio da ne želi ulaziti u pojedinosti glede mogućih rješenja i da će se razgovori o tome nastaviti.


'Međunarodni sud pravde jedan je od elemenata u Povelji UN-a, a Pregovarački okvir se poziva na Povelju UN-a, koja predviđa niz mjera za rješavanje graničnih sporova, a o tim mjerama moraju se složiti obje zemlje. U Povelji UN-a je spomenuto sudsko rješenje i sada ne želim ulaziti u pojedinosti glede mogućih opcija, na tome se radi i nastavit ćemo raditi', rekao je Rehn. 'Koja god mogućnost bude izabrana, s njom se moraju složiti obje zemlje, a cilj naših razgovora i jest da se to dogodi', rekao je povjerenik Rehn.

EU ne treba zaustavljati proširenje

Rehn je izjavio da Europska unija ne bi trebala zaustaviti proširenje, kao što je to zatražila njemačka vladajuća stranka CDU. 'Političke okolnosti su teške: financijska kriza, recesija, približavanje europskih izbora i ratifikacija Lisabonskog ugovora. Ali EU može raditi više stvari istodobno i ne možemo uzeti stanku u našem dragocjenu radu na stabilnosti i razvoju društva u zemljama zapadnog Balkana', odgovorio je Rehn zamoljen da komentira stajalište stranke njemačke kancelarke Angele Merkel da nakon ulaska Hrvatske na neko vrijeme treba zaustaviti proširenje.

'To je sidro stabilnosti u jugoistočnoj Europi i ne smijemo ga poljuljati', istaknuo je Rehn. Kršćansko-demokratska unija (CDU) prihvatila je u ponedjeljak u Berlinu izborni program za izbore za Europski parlament 7. lipnja u kojem se kaže da se Europska unija, prije nego se proširi, treba oporaviti i ojačati identitet i ustanove te da jedina iznimka može biti Hrvatska.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene