Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ocjena stanja

'Zahtjevi Srba sa sjevera Kosova su nerealni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Voditelj srbijanskog tima za dijalog s Kosovom uz posredovanje Europske unije (EU) Borko Stefanović ocijenio je nerealnim zahtjeve predstavnika Srba sa sjevera Kosova.

Nerealnima je ocijenio i njihove uvjete za rješavanje problema nastalih postavljanjem barikada na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak te je kritizirao njihov odnos prema stajalištima vlasti u Beogradu. Stefanović je, u razgovoru za beogradski dnevnik 'Večernje novosti istaknuo kako je u zabludi svako tko misli da će se međunarodne misije KFOR-a i EULEX-a na Kosovu poslije nekoliko tjedana ili mjeseci umoriti te da će Priština odustati 'od svoje težnje da preuzme institucije na sjeveru (Kosova)'.

Upitan u čemu je bitna razlika u stajalištima predstavnika Srba sa sjevera Kosova i srbijanskih državnih dužnosnika, Stefanović je kazao kako je pogrešno to što predstavnici Srba daju neke svoje potpuno nerealne zahtjeve i uvjete, primjerice, da dijalog bude prekinut i vraćen pod okrilje Vijeća sigurnosti UN.

Pročitajte i ovo Danka Ilić potpuna agonija Roditelji malene Danke prvi puta zajedno istupili u javnost: "Sve je laž" Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..."

'Bit je da se kroz dijalog pronađe rješenje'

'Pritom, ponašaju se kao nekakva pregovaračka strana pa ispostavljaju zahtjeve državi. Krajnje je legitimno i demokratski da nam se mišljenja razlikuju i tu nije ništa sporno. Ali, neki srpski lideri moraju shvatiti da su došli kod predsjednika prije svega da bi čuli iz prve ruke, jasno, otvoreno i konkretno stajalište države, kao i prijedlog za buduće korake koji će dovesti do rješenja. Zato je i krajnje pogrešan put da neki od njih izjavljuju da se ne slažu s politikom i odlukama Srbije. Pa, nismo mi u dvije države', tvrdi Stefanović.

On upozorava da ni Srbi koji su svoje predstavnike čekali na barikadama nisu, nakon njihovih razgovora sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, očekivali da će čuti njihovo političko stajalište i 'neslaganje' već 'jasne prijedloge svoje države za rješenje i izlazak iz ove krize'.

'Bit je da se kroz dijalog pronađe rješenje za Jarinje i Brnjak i da nastavimo pregovore s Prištinom pod okriljem EU. To su realni okviri u kojima možemo obraniti naše interese. Sve ostalo je nerealan i neizvjestan put. Bilo bi korisno da svi prestanu voditi politiku jeftinim parolama. Možda smo 1999. godine i mogli raditi ono što želimo, a sada moramo samo ono što možemo', istaknuo je Stefanović.

Stanje na sjeveru Kosova mirno i napeto

U nedavnom razgovoru za beogradski dnevnik 'Politika' on je kazao kako mnogi od zahtjeva predstavnika Srba sa sjevera Kosova predstavljaju politička stajališta srbijanskih oporbenih stranaka, Demokratske stranke Srbije (DSS) bivšeg premijera Vojislava Koštunice i trenutačno vodeće oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića te da je najveći dio tih zahtjeva neostvariv i politički motiviran. Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje ne priznaju, kontroliraju granične prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Ta dva prijelaza i ceste do njih u rujnu su zapriječili barikadama.

Proteklog tjedna KFOR je zajedno s EULEX-om počeo uklanjati barikade, pri čemu je ozlijeđeno osam pripadnika KFOR-a i više od 20 lokalnih civila. Stanje na sjeveru Kosova od tada je uglavnom mirno i napeto, uz povremene aktivnosti KFOR-a na uklanjanju barikada, u čemu nailazi na otpor lokalnog stanovništva koje se neprekidno smjenjuje na barikadama. Procjenjuje se da na sjeveru Kosova živi između 40 i 50 tisuća ljudi, većinom Srba. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene