Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon priče u Dnevniku Nove TV

Pronađeno rješenje za djecu koja pješače 14 kilometara do škole

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razum će, po svemu sudeći, pobijediti nakon priče u Dnevniku Nove TV o djeci iz Zagvozda koja svaki dan po 14 kilometara pješače na putu do škole.

Upozorili smo na ignoriranje odgovornih i pozivanje na zakonske odredbe zbog kojih autobusi ne mogu do njihovih kuća. No, već od sutra djeca bi mogla na normalan način putovati u školu.

Pročitajte i ovo Vatrogasci, ilustracija Neugodan miris Nije ni plin ni dječji nestašluk? Policija otkrila što se dogodilo u školi koja je hitno evakuirana Slika nije dostupna Autopoduzeću ništa sporno VIDEO Kilometrima pješače do autobusa s kojim idu u školu!

>> VIDEO Kilometrima pješače do autobusa s kojim idu u školu!

Domaća zadaća treba biti napisana danas. Već sutra u sedam sati ujutro Viktorija mora kilometrima pješačiti do autobusa za školu. 'Nemam dovoljno vremena za učiti, s obzirom da toliko pješačim, pogotovo kad mi je popodne škola', rekla je Viktorija Gavran iz sela Gavrani. Viktorija pješači s torbom na leđima.

Do autobusne stanice u sedam kilometara udaljenom Zagvozdu potrebno joj je gotovo dva sata. 'Najgore je bilo po snijegu i kiši', kaže Viktorija. Čak 14 kilometara svakoga dana propješače 24 učenika iz Rastovca i Gornjih Rašćana. Autobus po njih ne može doći jer bi to značilo kršenje zakona, kažu u Imotskom autoprijevozniku. Roditelji su ogorčeni i traže da autobus dolazi po djecu što bliže kućama.

'Autopoduzeće je vozilo djecu prije otprilike desetak godina. Vozilo je kružilo i djeca su se vozila. Dosta su ranije polazila, ali nije bitno. Treba svoj djeci udovoljiti', rekla je Merica Vranjic iz Rastovca.

A da su sva djeca jednaka i da svima treba udovoljiti, smatra i dječja pravobraniteljica Mila Jelavić, koja kaže, da su ustavom zajamčena jednaka prava svima. 'Lokalna zajednica je ta gdje djeca žive. Ona mora voditi računa o djeci. U slučaju gdje se raspisuju koncesije ne može se dogoditi da neka djeca budu zaobiđena', rekla je Jelavić.

A rješenje problema je, nakon što je priča prije dva dana objavljena u Dnevniku Nove TV, na vidiku. 'Mi smo izdvojili određena sredstva negdje oko 2 milijuna i 200 tisuća kuna upravo da bi pomogli toj djeci. Mislim da ćemo u kontaktu s načelnikom općine i imotskim autoprijevoznikom, koji ima koncesiju, omogućiti djeci da se već od ponedjeljka voze', kaže Zdravko Omerčin, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije.

'To bi bilo super za mene i za druge đake jer se ne bi više ni bojli vukova', rekla je Viktorija. Agonija djece iz okolice Zagvozda koja satima pješače tako bi trebala završiti već sutra.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene