Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok svaki dan pješače po dva sata od kuće do autobusne stanice, za 24 učenika iz Zagvozda zemlja znanja i jednakih mogućnosti zvuči nedostižno. Vrućine, hladnoća, umor, strah - sa svime se moraju nositi.


Od kuće u Rašćanima do autobusne stanice u Zagvozdu Ivana i Anđela Lendić svakoga dana pješače kilometrima i tako već 11 godina. Kako bi stigle na autobus, kreću čak dva sata ranije. 'Strah me, vidimo sve i svašta, i vukove i lisice', kazala je Anđela.

Vezani članci Minijaturna maska Županija tvrdi da nema veze s minijaturnim maskama, roditelji u šoku: "Ne mogu se ni povući iznad nosa. Smijali smo se, kaj ćemo" Obrtnička zanimanja polako izumiru - 4 Čeka li nas veliki problem kojeg još nismo ni svjesni? "Djecu danas mahom zanima brza zarada..."

Kad stignu u Zagvozd do Imotskog ih vozi autobus. Udaljenost od 20 kilometara autobus prijeđe za čak sat vremena.'To je sramota. Mi moramo pješačiti kad idemo u školu i kad se vraćamo kući, pa to nije normalno', kazala je Ivana.

Četverogodišnja dozvola za prijevoz učenika dodijeljena je Imotskom autopoduzeću koje ne vidi ništa sporno jer sve rade po zakonu. 'Mi za problem ne znamo. Ako problem postoji, neka se jave načelnici općina i kažu u čemu je problem', kazao je Jozo Martić, direktor Autopoduzeća Imotski.

>>
U Hrvatskoj učenici idu u moderne, ali i stare škole

No, načelnik općine Zagvozd Miro Gaće kaže: 'Niti imamo dovoljno sredstava, niti je zakon na našoj strani da mi možemo dati dozvolu prijevozniku da se može baviti javnim linijskim prijevozom. Evo, sad ga tražimo i preko županije i ministarstva'.

Ministarstvo zna za problem prijevoza 24 učenika iz općine Zagvozd. Država godišnje sufinancira 300 milijuna kuna za prijevoz srednjoškolaca no problema i dalje ima. 'Ja pozivam pročelnika iz Splitsko-dalmatinske županije da osigura prijevoz za koje je ministarstvo osiguralo sredstva. Ukoliko nisu u stanju radit svoj posao neka daju svoje mjesto nekome drugome', kazao je ministar znanosti, obrazovanja i športa Željko Jovanović.

Dok traju prepucavanja tko i kad treba voziti djecu u školu, Anđela i Ivana i dalje će kilometrima pješačiti. U petak navečer će biti održan i sastanak u Zagvozdu na kojem će se pokušati naći rješenje problema.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook