Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zagrepčani po poštenju osmi u svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagreb je osmi najpošteniji grad na svijetu. Zaključak je to istraživanja u kojem su novinari ostavljali mobitele srednje klase na javnim mjestima te čekali hoće li ih nalaznici vratiti. Nova TV na terenu je provjerila istinitost tih navoda.

Naša prva lokacija za provjeru poštenja građana bila je kafić u gradskom središtu. Nakon desetak minuta i jednog pića ostavili smo novi mobitel na stolu. No, konobar je odmah upozorio na zaboravljeni telefon. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bandić: Za tjedan dana znat će se što dalje po pitanju oprosta duga građanima Slika nije dostupna Postignuta suglasnost Opačić i Bandić o oprostu dugovanja najugroženijim Zagrepčanima

Jedan gospodin zaključio je kako ostavljeni mobitel vjerojatno znači da je stol zauzet te se pristojno pomaknuo za drugi slobodni. 

Najviše nas je iznenadila žena koja je sjela za naš stol, ali je telefon nije pretjerano zanimao.

'Bio je tu kad sam sjela. Registrirala sam ga, ali sam razmišljala o drugim stvarima', objasnila je.

Nada nam se probudila na Cvjetnom trgu. Jedna je gospođa kružila desetak minuta, ali se na uzimanje na kraju ipak nije odlučila. 

Dok svaki dan čitamo o novim slučajevima mita i korupcije, sitni lopovi izumiru. Uočljivi crveni mobitel bio je ostavljen gotovo tri i pol sata na četiri različite lokacije. No, nitko od prolaznika nije pokazao niti najmanju želju da ga uzme sa sobom.

Na listi Readers Digesta koji je prvi organizirao istraživanje o poštenju vodi Ljubljana. Njezini su stanovnici vratili čak 29 od 30 ostavljenih mobitela. 

Mladi su jednako pošteni kao i starija populacija, a u vraćanju prednjaće žene.

Obrazloženje za vraćanje mobitela je najčešće da su i sami nalaznici barem jedanput izgubili nešto vrijedno te ne žele drugima iste probleme.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene