Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lokalni izbori 2013.

Zagrepčani 19. svibnja biraju i članove vijeća gradskih četvrti te mjesnih odbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrepčani će na dan održavanja lokalnih izbora, 19. svibnja, osim zastupnika u Gradskoj skupštini te gradonačelnika birati i članove vijeća gradskih četvrti te mjesnih odbora, a od petka počinju teći rokovi za prijavu kandidacijskih lista.

Sutra, naime, stupa na snagu Odluka o raspisivanju izbora za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora u Gradu Zagrebu te će punoljetni hrvatski državljani koji imaju prebivalište na području gradske četvrti, odnosno mjesnog odbora, 19. svibnja moći birati članove tih vijeća.

Sve informacije u vezi s lokalnim izborima i svi obrasci i kandidacijske liste bit će dostupni na internetskoj stranici Izbornog povjerenstva www.zgizbori.hr od petka, 12. travnja, navodi u današnjem priopćenju Gradsko izborno povjerenstvo.

Za članove vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora mogu se kandidirati i biti birani punoljetni hrvatski državljani koji na dan stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora imaju prijavljeno prebivalište na području četvrti, odnosno odbora za čije se vijeće provode izbori.

Pročitajte i ovo Požar automobila u Prečkom - 2 Očevid u tijeku FOTO Noćna buktinja uznemirila građane: Izgorjela čak tri automobila Gužve na biračkim mjestima u Zagrebu Građansko pravo VIDEO/FOTO Građani pohrlili na glasanje: Velike gužve na mnogim biralištima u Zagrebu

>> Rajko Ostojić objavio imovinsku karticu, pozvao protukandidate da učine isto

Članovi vijeća četvrti (odbora), biraju se razmjernim izbornim sustavom tako da cijelo područje gradske četvrti (odbora) čini jednu izbornu jedinicu, a njihov broj ovisi o veličini četvrti tj. odbora.

Kandidacijske liste mogu predlagati registrirane političke stranke, samostalno ili u koaliciji, te birači. Nositelj liste prvi je predloženi kandidat na listi.

Kada birači predlažu kandidacijsku listu grupe birača, za pravovaljanost liste dužni su prikupiti potpise birača s prijavljenim prebivalištem na području četvrti (odbora) za koji predlažu listu. Broj potrebnih potpisa ovisi o veličini četvrti (odbora) i kreće se od 35 do 250 potpisa birača.

Prijedlozi lista zaprimaju se u Izbornom povjerenstvu od petka 12. travnja do najkasnije četvrtka, 25. travnja, do 24 sata.

Registrirane političke stranke i birači s područja Grada Zagreba, obrasce u postupku kandidiranja za izbor članova vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora mogu dobiti u sjedištu Izbornog povjerenstva u zgradi gradske uprave Grada Zagreba, Trg Stjepana Radića 1, soba 270/II. kat, od 12. do 25. travnja. Obrasci se mogu dobiti i na CD-u te preuzeti na internetskim stranicama Izbornog povjerenstva: www.zgizbori.hr. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene