Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljena i tužba

Uzrok toplinski udar: Prijevoznik kriv za uginuće jelena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva zoološka vrta, zagrebački i skopski, za uginuće dvaju jelena aksisa te dva gnua pri prijevozu iz Zagreba u Skopje početkom kolovoza smatraju odgovornim isključivo prijevoznika Beru d.o.o. iz Svetog Ivana Žabna, a Zoološki vrt u Skopju protiv njega najavljuje i tužbu.

Od tri gnu antilope i šest jelena aksisa uginule su četiri životinje, a obdukcijom je utvrđeno da je uzrok njihova uginuća toplinski udar. Direktor Zoološkog vrta iz Skopja Dane Kuzmanovski potvrdio je da je zajednička ekipa utvrdila kako za uginuće životinja nije odgovoran zagrebački Zoološki vrt, nego prijevoznik. Prijevoznik nije imao kamion za prijevoz životinja, nego običan kamion s ugrađenom ventilacijom koja nije radila pa je prilikom dolaska u njemu izmjerena temperatura od 40 stupnjeva Celzijevih. Životinje tijekom prijevoza nisu imale pitke vode i bile su stisnute u tijesnim drvenim sanducima, rekao je Kuzmanovski.

Pročitajte i ovo Pokladno jahanje - 2 Šokačko sijelo Plemenite životinje u središtu stoljetne tradicije: "Tko je progutao konjsku dlaku, to ostaje do kraja života" Ilustracija Ljubav je kriva?! ''Štene je letjelo 10 metara u daljinu'': Žena koja baca životinje kroz prozor ponovno ima psa

Također je rekao da su prijevoz platili tri tisuće eura te kako je prijevoznik odbio da s njim ide veterinar iz Zagreba tvrdeći kako je tvrtka kompetentna i registrirana za prijevoz životinja te da ima specijalni kamion za prijevoz. Iz zagrebačkoga Zoološkog vrta tvrde kako su u dopisu 'Tužba zbog smrti četiri životinje' članovi udruge Prijatelji životinja iznijeli mnoge neistine te da ravnatelj Zoološkog vrta u Skopju Dane Kuzmanovski, koji je i angažirao tog prijevoznika, tužbu najavljuje protiv njega, a ne zagrebačkoga Zoološkog vrta, kako ističu Prijatelji životinja. 'Zagrebački Zoološki vrt bio je zadužen za pripremu životinja za put i pritom su poštovani najviši europski standardi', rekla je ravnateljica zagrebačkog ZOO-a Davorka Maljković. Dodala je kako se prijevoznik obvezao na klimatizaciju, hranjenje i pojenje životinja, ali to nije ispunio. Odbio je i da timaritelj ZOO-a prati životinje na putu do Skopja tvrdeći kako su njegovi vozači 'obučeni za skrb o životinjama'.

Odgovornost zagrebačkoga ZOO-a prestaje kad životinje napuste njegov prostor, a skopski ZOO preuzima odgovornost dolaskom životinja. Za siguran prijevoz odgovoran je prijevoznik, zaključila je Maljković i najavila da će se zagrebački ZOO registrirati za prijevoz životinja. Vlasnik tvrtke 'Bero' Berislav Jokić smatra da su njegovi kamioni primjereni za prijevoz životinja i napominje da ima licenciju za prijevoz životinja u Europskoj uniji. Navodi i da njegov kamion ima ventilaciju, pojilice za životinje, izolaciju krova i mjerač venitlacije, no problematičnim smatra što su životinje u kamion utovarene u neodgovarajućim sanducima po veličini i zračnosti i bez vode. Napominjući kako vozači imaju položene ispite za pratitelje životinja, Jokić je rekao da veterinara iz Zagreba nije sprječavao da ide u Makedoniju, no za njega nije bilo mjesta, jer su na put išla dva vozača. Naglasio je da kamion nije imao prikolicu i da je imao sve certifikate za prijevoz životinja. Udruga Prijatelji životinja protiv tog je prijevoznika podnijela prekršajnu i kaznenu prijavu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene