don Damir Stojić (Foto: Pixsell, Marko Lukunić)
don Damir Stojić (Foto: Pixsell, Marko Lukunić)

"Vjera i mladi" tema je predavanja koje je u zagrebačkoj Školi za modu i dizajn trebao održati don Damir Stojić. Nakon objave našeg članka predavanje je, doznajemo iz škole, otkazano.


"S obzirom na neočekivani medijski publicitet, a s ciljem zaštite učenika kao najosjetljivije skupine, javljamo kako se navedeno predavanje studentskog kapelana Zagrebačke nadbiskupije don Damira Stojića u sklopu nastave katoličkog vjeronauka s temom Mladi i vjera za učenike/-ce koji/-e pohađaju nastavu katoličkog vjeronauka, neće održati. Daljnjih izjava više nemamo", priopćeno je iz Škole za modu i dizajn, a priopćenje potpisuje vršiteljica dužnosti ravnatelja škole dr. sc. Maja Dadić Žeravica.

Vezani članci Lovro Kuščević (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Ministar Kuščević: "Nitko nema pravo prozivati Darija Kordića, on je odslužio kaznu" Dario Kordić (Foto: Pixsell, Dusko Jaramaz) Dario Kordić govorio o vjeri na skupu don Stojića, aktivisti mu vikali: "Ti si ratni zločinac!"

Podsjetimo, na obavijesti o predavanju don Damira Stojića u školi pisalo je da će na dan održavanja predavanja biti skraćena nastava. O kakvom se predavanju radi i zašto se zbog istog skraćuju školski sati, pitali smo školu. O skraćivanju nastave koju pohađaju svi učenici kako bi dio njih stigao na predavanje poslali smo upit i Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

U odgovoru Škole za modu i dizajn za DNEVNIK.hr stoji da predavanje nije obavezno, već učenici i nastavnici mogu doći prema svojem nahođenju. Planirano predavanje u školi povezali su s nastavom vjeronauka, a od v. d. ravnatelja Maje Dadić Žeravice doznali smo kako se nastava skraćuje u svim prilikama kad su u školi vanjska gostovanja, bez obzira na njihovu tematiku i školski predmet za koja su vezana.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja na naš upit o skraćivanju satova i radi li se o uobičajenoj praksi kod gostovanja i u drugim školama nisu odgovorili. "Stav je Ministarstva da učenici i radnici Škole koji nisu vjernici ili nisu vjernici većinske katoličke vjeroispovijesti ne budu dovedeni u diskriminirajući položaj, dakle da se takve i slične aktivnosti organiziraju tako da ne budu obvezujuće za sve učenike", odgovoreno je iz Ministarstva. No doznajemo da je od Škole za modu i dizajn zatraženo hitno očitovanje o navedenom slučaju.