Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O budućim odnosima

Što je Zagrebačka deklaracija i zašto je važna? Evo što stoji u dokumentu koji je EU prihvatio na virtualnom samitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija je u srijedu na virtualnom sastanku na vrhu usvojila Zagrebačku deklaraciju u kojoj je još jednom potvrdila europsku perspektivu šest zemalja jugoistočne Europe.

"Podsjećajući na sastanke na vrhu 2000. godine u Zagrebu, 2003. godine u Solunu i 2018. u Sofiji, EU iznova potvrđuje svoju neupitnu potporu europskoj perspektivi zapadnog Balkana. Partneri sa zapadnog Balkana ponovno su istaknuli svoju predanost europskoj perspektivi kao čvrstom strateškom izboru.

Vjerodostojnost te predanost ovise i o jasnoj javnoj komunikaciji i provedbi potrebnih reformi", stoji u deklaraciji usvojenoj u srijedu nakon sastanka na vrhu zemalja članica EU-a i šest zemalja zapadnog Balkana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Završio samit u Zagrebu Zemlje EU-a usvojile Zagrebačku deklaraciju, Plenković poručio: ''Zapadni Balkan nije zaboravljen, uz vas smo''

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Istaknuo važne poruke sastanka Plenković uoči virtualnog samita u Zagrebu: ''Europska unija spremna je podržati napore nama susjednih zemalja''

Usvojena deklaracija važan je dokument za buduće odnose EU-a i šest zemalja jugoistoka Europe.

Zbog pandemije koronavirusa sastanak uživo nije bio moguć, pa je održan putem video linka. Zagrebački samit je zamišljen kao središnji događaj hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

U deklaraciji se naglašava uzajamna solidarnost u borbi protiv pandemije koronavirusa, za što je EU pripremila paket od 3,3 milijarde eura potpore zapadnom Balkanu, zatim još jedna potvrda europske perspektive ali bez spominjanja proširenja.

Deklaracija traži od zemalja regije poštivanje europskih vrijednosti, vladavine prava. EU priprema veliki ekonomski i investicijski paket za pomoć zapadnom Balkanu koji će biti objavljen kasnije jer je vezan uz pregovore o budućem sedmogodišnjem proračunu EU-a.

EU zaslužuje više zahvalnosti

U deklaraciji se ističe da EU zaslužuje veću zahvalnost za potporu u borbi protiv koronavirusa od nekih drugih aktera čija je pomoć u nekim zemljama regije dobila znatno veću pozornost.

"Činjenica da ta potpora i suradnja nadilaze sve što su drugi partneri pružili regiji zaslužuje javno priznanje", kaže se u deklaraciji i dodaje da EU "ujedno uvažava vrijednu potporu koju je za vrijeme pandemije zapadni Balkan pružio svojim neposrednim susjedima i EU-u".

"EU i partneri sa zapadnog Balkana imaju zajednički cilj, mirnu, snažnu, stabilnu i ujedinjenu Europu, na temelju naših povijesnih, kulturnih i geografskih veza te naših uzajamnih političkih, sigurnosnih i gospodarskih interesa. EU je odlučan u namjeri da dodatno pojača svoj angažman na svim razinama kako bi podržao političku, gospodarsku i društvenu preobrazbu regije te pozdravlja zalaganje partnera sa zapadnog Balkana za očuvanje europskih vrijednosti i načela te za temeljito i odlučno provođenje potrebnih reformi", piše u deklaraciji.

Povećanje pomoći ovist će o stvarnom napretku

Dodaje se da će povećanje pomoći EU-a ovisiti o stvarnom napretku u vladavini prava. Također se kaže da EU u potpunosti podupire zalaganje partnera sa zapadnog Balkana za uključivo regionalnu suradnju i jačanje dobrosusjedskih odnosa, među ostalim i s državama članicama EU-a.

EU poziva zapadno balkanske partnere "da ostvare napredak u smjeru potpunog usuglašavanja sa stajalištima vanjske politike EU-a, osobito u pogledu pitanja u kojima se radi o važnim zajedničkim interesima, te da djeluju u skladu s time". (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene