Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 200 sindikalnih povjerenika većih zagrebačkih poduzeća prosvjedovat će u srijedu, 30. siječnja, ispred zagrebačkog Gradskog poglavarstva, najavila je danas glavna zagrebačka povjerenica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Jagoda Milidrag-Šmid.


Sindikalci će održati prosvjed upozorenja u podne dan uoči sjednice Gradske skupštine protiv najnovijih poskupljenja komunalnih usluga u Zagrebu, rečeno je na konferenciji za novinare zagrebačkog SSSH.

Vezani članci Slika nije dostupna Kasni nedjeljni sastanak Petrova, Plenkovića i Marića u Vladi: Je li povod poskupljenje plina? Slika nije dostupna Lavina poskupljenja: "Nažalost, bit ćemo prisiljeni poskupjeti kruh za 1-1,5 kuna"

Milidrag-Šmid je najavila i da će nekoliko sindikalnih članova
gradskog Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV) na dan održavanja Skupštine dijeliti letke gradskim vijećnicima sa zahtjevom da pokažu jesu li za socijalni dijalog ili ne.

Ustvrdila je kako je odluka Gradskog poglavarstva o poskupljenjima donesena mimo GSV-a i propisane zakonske procedure savjetovanja s Vijećem potrošača.

Sindikalni članovi GSV-a smatraju da te odluke nisu donesene na zakonit način, pa je vrijeme da politika zagrebačkog Poglavarstva počne uvažavati glas građana.

Milidrag-Šmid je najavila da će u ponedjeljak, 28. siječnja, na sjednici GSV-a tražiti detaljnu analizu i obrazloženje zašto prije povećanja cijena nije savjetovan GSV. Također će zatražiti vraćanje cijena na iznose prije 1. siječnja, te ponavljanje cijele procedure kroz savjetovanje s Vijećem potrošača i GSV-om.

Rekla je da će od Poglavarstva tražiti na uvid koncesijski ugovor vezan za uređaj o pročišćavanju voda i sve anekse tog ugovora jer drži da "politika potpisuje ugovore a račun ispostavlja građanima". Uvjerena je da cijena vode ne treba biti tolika i želi znati na što je sve Grad Zagreb obvezao svoje građane.

Kao primjer drastičnog povećanja cijene vode navela je račun za vodu dvočlane obitelji koji je u prosincu 2007. godine iznosio 164 kune, a za siječanj je račun iznosio 236 kuna.