Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Samo na zagrebačkom području od 2006. do 2010. bilo je čak 15.000 policijskih intervencija zbog nasilničkog ponašanja u obitelji. Policija stoga upozorava na nužnost kontinuiranog rada na suzbijanju takve vrste nasilja.


U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama zagrebačka policija upozorila je danas na nužnost kontinuiranog rada na suzbijanju takve vrste nasilja. Samo na zagrebačkom području, od 2006. do 2010., bilo je čak 15.000 policijskih intervencija koje su rezultirale sa 1100 kaznenih prijava za nasilničko ponašanje u obitelji te više od 1.000 prijava za zlostavljanje i zapuštanje djece.

Načelnik Odjela općeg kriminaliteta zagrebačke policije Krešimir Antolić ustvrdio je da je nasilje u obitelji 'ogroman problem iz svih aspekata', no istaknuo je da policija tom problemu daje velik značaj, zbog čega se, među ostalim, policijski službenici koji rade na takvim slučajevima kontinuirano školuju i usavršavaju.

Naglasio je da policija po dojavi o nasilju u obitelji intervenira bez odgode te da informacije o svakom pojedinačnom slučaju prikupljaju odvojeno od žrtve i počinitelja.

Vezani članci Uroš Pašajlić Uhićen monstrum koji je zlostavljao djevojčicu. Majka ga brani: "On je fenomenalan otac, sve je pobrkala ta ku*va i sektaš" Marko Pupić Bakrač Priveden županijski vijećnik, na Facebooku prijetio bivšem šefu krim policije: "Reckat ćemo te sporo, bit će baš, ono, bolno"Kazao je da u 80 posto slučajeva policijska intervencija završi sa privođenjem zlostavljača i nasilnika kod suca za prekršaje.
Antolić je ustvrdio da je vrlo bitna prevencija jer, kako je rekao, disfunkcionalne obitelji dovode do maloljetničke delikvencije.

Istaknuo je da zagrebačka policija surađuje s Domom za djecu i odrasle - žrtve obiteljskog nasilja 'Duga', čija je ravnateljica Željka Barić izvijestila da dom trenutno brine o 28 žrtava nasilja, od kojih su 11 žene, a ostalo djeca. Najmlađi štićenik je u dobi od dvije godine.

Dom je otvoren u travnju 2007. i prvi je takve vrste u Zagrebu. 'Duga' svakodnevno pruža besplatan smještaj, hranu, brigu o zdravlju i psihosocijalne tretmane te pravnu pomoć za svoje štićenike. (Hina)

>> Kako pomoći žrtvama nasilja?

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju