Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasilje nad ženama

Kako pomoći žrtvama nasilja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama upozorava se danas na nužnost kontinuiranog rada na suzbijanju takve vrste nasilja.

OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA TEMU DANA NA FACEBOOKU, TWITTERU i BLOG.hr-u, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI I U DNEVNIKU NOVE TV U 19:15 SATI.

Pročitajte i ovo Pravda za žene - 5 Nasilje nad ženama Zbog nasilnika s pozicije moći vodi borbu kojoj se ne nazire kraj: "Očito se njemu ništa ne može. Tko više ima, taj može sve" Nove mjere za nasilje - 1 Veća prava žrtava O novom paketu s ciljem jačanja borbe protiv nasilja nad ženama: "Doista sam pozitivno šokirana. Ono što smo danas čule, zaista nismo očekivale"

Riječ je o velikom problemu o čemu govori podatak da je samo na zagrebačkom području od 2006. do 2010. bilo čak 15.000 policijskih intervencija koje su rezultirale sa 1100 kaznenih prijava za nasilničko ponašanje u obitelji te više od tisuću prijava za zlostavljanje i zapuštanje djece.

Zabrinjavaju podaci prema kojima je svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj zlostavljana, u prvih 6 mjeseci ubijeno je osam žena, a zabilježeno je čak 18 pokušaja ubojstva.

Policija po dojavi o nasilju u obitelji mora intervenirati bez odgode, a informacije o svakom pojedinačnom slučaju moraju se prikupljati odvojeno od žrtve i počinitelja. U 80 posto slučajeva policijska intervencija završi privođenjem zlostavljača i nasilnika kod suca za prekršaje.

Osim policijskih intervencija, tu je važno i kažnjavanje počinitelja, a ženske udruge sa svoje strane poduzimaju akcije za pomoć zlostavljanim ženama, npr. sklanjanjem u tzv. sigurne kuće.

No, je li to dovoljno? Kako još pomoći žrtvama nasilja?

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene