Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krug za trg

Zagreb: Prosvjednici ispred Gradske skupštine tražili preimenovanje Trga maršala Tita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedamdesetak prosvjednika građanske inicijative "Krug za trg" danas su s transparentima prosvjedovali ispred zgrade Gradske skupštine nezadovoljni što pitanje preimenovanja Trga maršala Tita u Kazališni trg nije stavljeno na dnevni red skupštinske sjednice.

"Predstavnici stranka ljevice spriječili su na sjednici Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova 12. studenoga da pitanje preimenovanja Trga maršala Tita bude stavljeno na dnevni red skupštinske sjednice. Prijedlog je odbila i Lista Milana Bandića. Razočarani smo. Pripadamo obiteljima koje su u komunizmu doživjele bolne gubitke, teška iskustva", izjavila je novinarima ispred Stare gradske vijećnice kooordinatorica Kruga za trg Maja Runje.

Rekla je da su razočarani i pristupom gradonačelnika Milana Bandića koji o toj temi "već dugo daje nedosljedne i neuvjerljive izjave". "Prije izbora je tvrdio da je za promjenu ako se postigne konsenzus, a sada da će se pristupiti pokretanju referenduma", podsjetila je Runje.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević i Dino Goleš - 3 Iz platforme možemo Tomašević otkrio kako će iskoristiti oslabljen odnos Bandića i HDZ-a te kakvu će obnovu Zagreba tražiti Milan Bandić Sjednica Gradske skupštine Osnovano Stručno povjerenstvo za procjenu šteta od potresa, pomagat će Gradskom povjerenstvu

Zastupnik HDZ-a: Svatko će normalan u nedjelju glasati 'ZA', Bandić: Ispričajte se građanima

Upitana kako komentira Bandićevu najavu da će se to pitanje riješavati na referendumu, Runje je rekla kako "ima osjećaj da gradonačelnik zavarava svoje ljude, nema hrabrosti preuzeti odgovornost, te izmišlja formulacije koje ne vode rješenjima kako ne bi uznemirio svoje biračko tijelo na desnici".

Rekla je da ime maršala Tita ne smije krasiti niti jedan zagrebački trg jer u Zagrebu i okolici ima više od stotinu masovnih grobnica u kojima leže ljudi koje su likvidirali Titovi partizani i jugoslavenske vlasti.

"U jamama na Sljemenu je najmanje 1.000 žrtava. U šumi na Dotršćini je 7.000 žrtava, u Horvatima 50, na Jelenovcu kod Ćulumovićeve šume 12, u Ljubijskoj ulici 100, na Savskoj cesti pokraj Pedagoške akademije oko 300, u Remetama u šumi Bukovina 40, u Remetama u šumi Hrptić 50, u šumi iznad Prečkog više od 700, u Šestinama u blizini restorana Lagvić oko 250, uz Savu istočno od željezničkog mosta 40, u Rakovu Potoku oko 650", kaže Runje.

Ustvrdila je i da su u kasnijim godinama Titove vladavine politički neistomišljenici "zatvarani i mučeni u istražnom zatvoru u Đorđićevoj, u zatvoru u Petrinjskoj, u mučilištu Udbe u Runjaninovoj ulici te na brojnim drugim mjestima".

"Krug za trg" već šest godina traži preimenovanje Trga maršala Tita, prosvjedovali su 15-ak puta, a s prosvjedima će nastaviti sve dok se to ime ne ukloni, najavila je Runje.

Prosvjednici su danas istaknuli transparente na kojima su pisala imena navodnih stratišta i brojevi žrtava. Istaknuli su i lik Tita sa deset "odličja" - "Stepinac", "Bleiburg", "Rakov Potok", "Huda Jama", "Stara Gradiška", "Tezno", "Goli Otok", "Jazovka", "Macelj", "Lepoglava".

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene