Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Uzavrela' sjednica gradske skupštine

Zastupnik HDZ-a: Svatko će normalan u nedjelju glasati 'ZA', Bandić: Ispričajte se građanima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na aktualnom satu zagrebačke gradske skupštine povela se rasprava o referendumu koji će se održati u nedjelju.

Problem je nastao nakon izjave HDZ-ovog zastupnika Maria Župana, javlja Večernji list

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Produžena ruka politike' Željka Markić optužila USKOK da radi pritisak na udruge i Grad Zagreb Slika nije dostupna Hoće li kontaktirati Bandića? Švaljek: Nisam jedan od svjedoka

'Ja se nadam da će svatko normalan u nedjelju izaći i glasovati "za" i da ćete to isto učiniti i vi gradonačelniče', kazao je Župan, a prenosi taj dnevni list. 

Nakon toga gradonačelnik Milan Bandić pozvao je Župana da se ispriča svim građanima koji će glasati protiv. 'Vi ste mlad čovjek, čuvajte se takvih riječi. Pazite, zapravo ste rekli da svi koji ne budu glasali 'za' nisu normalni. To nije smiješno, to je jako ozbiljno', rekao mu je gradonačelnik. 

VIŠE O TEMI: Referendum o braku

Maria Župana na ispriku su pozvali i predsjednik skupštine Darinko Kosor, ali Župan je odbio.

'Ja za ono što izgovorim za ovom govornicom i za iznošenje svojih stavova ne mogu biti gonjen i kazneno odgovarati', izjavio je. 

O svemu samo ne o gradskom proračunu i GUP-u

Bez obzira što su na dnevnom redu današnje sjednice zagrebačke Gradske skupštine proračun za 2014. i izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP), na inicijativu HDZ-a raspravljalo se o mogućem preimenovanju Trga maršala Tita i dopisu Saveza antifašističkih boraca (SAB).

"Zašto je u Gradskoj skupštini zaprimljen dopis SAB-a u kojem nas uče o Titu i Tuđmanu, zašto to nisu dijelili ispred Stare gradske vijećnice kao Krug za trg?", upitao je HDZ-ov zastupnik Mario Župan na početku sjednice.

Ivan Tepeš (HSP AS) pozvao je gradonačelnika Milana Bandića da se od toga dopisa javno ogradi jer su ondje, po njegovu mišljenju, iznesene neistine i omalovažavaju se žrtve iz Drugog svjetskog rata, a Andrija Mikulić (HDZ) optužio je Bandića da koristi "komunističku i populističku demagogiju" umjesto da se jasno izjasni o Trgu maršala Tita.

'Jeste li svjesni gdje živite i s kojom se krizom nosimo?'

"Važne su gospodarske teme, ali i teme koji se tiču hrvatske povijesti i mišljenja smo da morate osuditi svaki totalitarizam", rekao je Mikulić. "Ljudi, danas imamo proračun na dnevnom redu. Jeste li svjesni gdje živite i s kojom se krizom nosimo? Trebamo li se stalno vraćati u rovove", upitao je Bandić i ustvrdio kako zbog takve rasprave HDZ u Zagrebu ima rejting od 20, a ne 40 posto.

Obračunavajte se s kim hoćete, potucite se i dogovorite, ja u tome neću sudjelovati, rekao je Bandić. "Nisam preimenovao Trg maršala Tita 1945. i neću ga mijenjati niti sada, a neće ni vi - to će učiniti građani. Ako ste nezadovoljni, nisam vam kriv", rekao je Bandić.

Nisam siguran, dodao je, kada bi sutra bio referendum, bi li ljudi bili za taj prijedlog, rekao je Bandić i dodao - da se njega pitalo Trga maršala Tita nije ni trebalo biti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene