Po ocjeni organizatora Zagreb pride bio je najmasovniji dosad, okupio je između 3500 i 4000 sudionika.


Deseti Zagreb pride završio je večeras koncertom na Zrinjevcu i protekao je bez izgreda.

Deseta Povorka ponosa LGBTIQ osoba (lezbijke, gayevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer osobe) 'Zagreb Pride 2011.' počela je okupljanjem na Trgu žrtava fašizma u 14 sati, a nakon šetnje centrom grada u kojoj su sudionici istaknuli šarene zastave, transparente i balone, povorka je stigla na Zrinjevac, gdje su održani govori i nastup bandova Anthony The Crazy Horse from Jotassassina i St!llness.

Sudionike povorke na središnjem zagrebačkom trgu pozdravili su pljeskom okupljeni građani.

'Zagreb Pride je slika o nama, kao što je Split Pride slika o nama. Ni u Zagrebu nije bilo bolje prije deset godina, no sve ide naprijed i ne bih bila tu da ne vjerujem u to', rekla je Pusić.

Po ocjeni organizatora Zagreb pride bio je najmasovniji dosad, okupio je između 3500 i 4000 sudionika, a po policijskoj procjeni bilo ih je najviše oko 2000.

Zbog vrijeđanja i neprimjerenih transparenata policija je privela 17 osoba - tri zbog vrijeđanja sudionika povorke, sedam zbog utvrđivanja identiteta jer nisu imali osobne dokumente i isto toliko zbog isticanja neprimjerenih transparenata među kojima je bio i jedan sudionik povorke.

To što nije bilo većih izgreda pokazuje da je policija dobro odradila svoj posao osiguranja, rekla je glasnogovornica zagrebačke policije Jelena Bikić.

Ovogodišnji Zagreb pride osiguravao je dosad najveći broj policajaca. U MUP-u nisu htjeli otkriti njihov broj, no rekli su da ih je bilo više nego u Splitu na kojem je povorku čuvalo gotovo 700 policajaca.

Organizator ovogodišnjeg Zagreb pridea, Udruženje Zagreb pride naveo je u proglasu da njihova borba i otpor svakom fašizmu, nacionalizmu, rasizmu, mačizmu, heteroseksizmu i nasilju nije završena. (Hina)
 

Vezani članci Šime Vičević uživo iz Splita o splitskom Prideu (Foto: Dnevnik Nove TV) "Hod za ljubav": Povorka ponosa prošla Splitom uz jake snage interventne policije 17. Zagreb Pride (Foto: Dnevnik.hr) Više tisuća ljudi na Povorci ponosa: Pozvali na toleranciju i ravnopravnost