Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novinar New York Timesa Alex Crevar u Zagrebu je proveo 36 sati. Upravo tako dao je i naslov članku u kojem Zagreb opisuje kao balkanski grad s krizom identiteta.


'Hrvatska prijestolnica nalazi se usred krize identiteta', piše Crevar te pojašnjava: 'Geografski, Hrvatska je neosporno dio Balkanskog poluotoka, no ako nekog elegantnog Zagrepčanina nazovete Balkancem, pripremite se na pravo pravcato predavanje. Zagrebova 'vibra' zaista je bliža Beču, nego primjerice Beogradu, no Zagreb je na neki način, a za razliku od Beča, 'ukusno grub'. Prepun je trgovaca koji se cjenkaju i dugonogih plavuša na visokim petama i klubova u kojima se glasni Slaveni zabavljaju do sitnih sati'.

Vezani članci Ilustracija Mjesečno za energiju izdvajaju kao ranije u cijeloj godini: "Ako nešto ne poduzmemo, prijeti nam zima deindustrijalizacije" Ilustracija Približava se najveselije doba godine, no moglo bi biti prilično sumorno: ''Čak i oni rastrošniji stežu remen''

Tkalčićeva

Posjetio je Crevar i 'najpoznatiju' zagrebačku ulicu, onu za koju znaju i svi oni koji u Zagrebu nikada nisu ni bili - Tkalčićevu. 'Ulica koja razdvaja Gradec i Kaptol danas je prepuna kafića, butika i ateljea', piše novinar New York Timesa koji je odmah uočio kako je to mjesto 'gdje Purgeri dolaze biti viđeni'. Nahvalio je i naše pivo i rakije, posebice one od oraha, borovnice i meda.

'Špica'

Autor nije zaobišao ni popularnu zagrebačku špicu. 'To je ritual subotnjeg jutra kada trendy Purgeri zauzmu sva mjesta u kafićima koji se nalaze u bližoj okolici Jelačićeva trga. Rezultat - Modni kaos, paparazzi, mnoštvo blještavila i dakako, ono najvažnije - kava! Stranci, a to su svi koji nose torbice oko struka i tenisice, teško da tome mogu konkurirati pa im je najbolje da zgrabe neki barski stolac i uživaju u toj 'predstavi'.

Za svakog ponešto

Crevar se oduševio i Dolcem, najpoznatijom zagrebačkom tržnicom. 'Vojska crvenih suncobrana čuva štandove s lavandom, orasima, medom, cvijećem, sirevima, sezonskim voćem i povrćem, itd., a jedan prodavač mi je rekao: 'Ono što vi zovete organskim, mi zovemo hranom', nastavio je novinar poznatog njujorškog lista te se osvrnuo i na to kako je Zagreb proteklih godina postao dom mnoštvu ljudi iz cijele Hrvatske pa ima i vrlo raznoliku gastronomsku ponudu. Drugim riječima - ima za svakog ponešto.

Jugonostalgija

'Buvljak na Britanskom trgu dokazuje kako su vrijednosti iz bivše Jugoslavije još uvijek na cijeni. Ponesite nekoliko stotina kuna i možete kupiti Titove portrete, filigranske tabakere, medalje, novčiće i ostale predmete iz tog doba. Osim toga, obavezno valja posjetiti i nacionalni park Medvednice. Gusta šuma puna je lisica i jelena, a u nekoliko odmorišta i izviđačkih domova izvrsno ćete pojesti za malo novca', napisao je Crevar.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju