Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Klinici za urologiju KBC-a Zagreb, koju vodi prof. Josip Pasini, obavljena je prva transplantacija u djeteta darovanim bubregom iz Eurotransplanta, izvijestio je prim. dr. Zvonimir Puretić s KBC-a Zagreb Rebro.


Eurotransplant je organizacija za raspodjelu organa s preminulih osoba.

Vezani članci Transplantacija pluća oštećena bolesti COVID-19 Mladoj ženi u SAD-u presadili pluća oštećena koronavirusom: Bila su puna rupa, gotovo su se stopila s prsnim zidom Transplantacija srca - 4 Teško bolesna pacijentica dobila novi život: Od početka do kraja smo svjedočili transplantaciji srca

Pacijent kojemu je transplantiran bubreg, je 7-godišnji dječak iz Pazina, koji je bio prethodno jednu i pol godinu liječen peritonejskom dijalizom, pod kontrolom dječjih nefrologa u KBC-u Zagreb i Rijeka. 

Pod voditeljstvom nacionalnog koordinatora Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH, a u timskom radu Zavoda za dijalizu, Zavoda za tipizaciju tkiva, Klinike za urologiju i Klinike za anesteziologiju KBC-a Zagreb, darovani bubreg iz Graza uspješno je transplantiran, navodi prim. dr. Zvonimir Puretić.