Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tko traži stan, jeftinije može proći najmom stanova u vlasništvu grada Zagreba. Grad je raspisao natječaj za davanje u najam 189 stanova u naselju Sopnica Jelkovec po prosječnoj cijeni od 20 kuna za četvorni metar.


Do petog prosinca na natječaj se mogu prijaviti i oni koji nemaju prebivalište u Zagrebu te tako riješiti stambeno pitanje za idućih 5 godina. Novogradnja i siguran ugovor o petogodišnjem najmu. Za mlade obitelji poput Majine mogu biti rješenje.

Vezani članci Damir Jembrjh Zagrebačka čistoća predstavila novosti: Kamere, redari i ophodarska služba pokušat će izvući grad iz smeća Policija istražuje podstanarski stan muškarca kojeg se dovodi u vezu sa smrću djevojke u Sopotu Muškarac koji je u Novom Zagrebu ostavio tijelo djevojke zamotano u tepih sumnjiči se da joj je dao drogu i pustio je da umre

'To bi bilo ok. U državnom si stanu pa onda ti nitko ne može reći da sutra izađem van', rekla je Maja. Grad Zagreb zato ponovno nudi najam 189 stanova u naselju Sopnica Jelkovec.

Cijena najma bit će najniža na tržištu - oko 20 kuna po četvornome metru. Osim Zagrepčana, prijaviti se mogu i oni koji u Zagrebu nemaju prebivalište, a nisu vlasnici nekretnina, osobe koje žive s roditeljima, zaštićeni najmoprimci, te obitelji koje po članu zarađuju manje od 30% prosječne zagrebačke plaće.

>>Otkrivamo što zapravo stoji iza Vladinog plana najma stanova

Za stan do 100 četvornih metara mjesečna najamnina bit će 115 eura plus euro i 75 centi po četvornome metru. Za 60 četvornih metara najamnina bi tako bila 1665 kuna dok je najjeftinija tržišna ponuda oko 2300 kuna. Za stanove veće od 100 četvornih metara najmanina je 135 eura plus euro i pol po četvornome metru što za 100 četvornih metara iznosi 2155 kuna, daleko ispod tržišnih 3790 kuna najma.

Za razliku od Grada Zagreba država još popisuje stanove kojima raspolaže. I oni će u najam, ali još se ne zna po kojim cijenama.

'U prvoj polovici iduće godine ćemo prezentirati odmah iza Nove godine i program najma. Trebat će možda mjesec dva da se to ustabili ali svakako u 2014. ćemo našim građanima ponuditi model da riješe svoj problem stanovanja na adekvatan način', rekla je ministrica Anka Mrak Taritaš.

Jeftinih kvadrata za najam tada neće biti samo u Zagrebu već cijeloj Hrvatskoj. Utjecat će to i na tržište pa se očekuje da cijene najma počnu padati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook