Obavijesti Pretražite Navigacija
Sjednica gradske skupštine

Bandić najavio niže cijene odvoza otpada, parkinga i prijevoza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u četvrtak na aktualnom satu Gradske skupštine da će od 1. studenoga odvoz komunalnog otpada za Zagrepčane koji žive u obiteljskim kućama pojeftiniti u prosjeku 32 posto, a za one koji žive u stambenim zgradama u prosjeku 44 posto, te dodao da će idućih dana biti snižene i cijene parkinga i gradskog prijevoza.

Bandić je na pitanje SDP-ova zastupnika Dominika Etlingera, koji je podsjetio da se već 10 mjeseci u Zagrebu ne ispunjava zakonska obveza naplate odvoza otpada po volumenu, ustvrdio da će do kraja studenog sav komunalni otpad biti obračunat po volumenu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bez jasnog stava Švaljek o kandidaturi za zagrebačku gradonačelnicu: 'Nikakvih razgovora nije bilo' Slika nije dostupna Amandmani neće pomoći Lista M. Bandića i HDZ: Nekorektan porezni paket utječe na smanjenje proračuna

Taj je problem star 50 godina, rekao je Bandić i apelirao da se otpad prestane smatrati smećem jer je otpad danas biznis. Dodao je da će 25 ili 28 posto onoga što ostane nakon recikliranja biti spaljeno u energani u Resničkom Rukavcu.

Od 1. studenog građani će odvoz otpada plaćati manje, a idućih dana snizit ćemo cijenu parkinga i prijevoza, i to zato što Zagrebački holdinga ima najbolji rejting među holdinzima u Hrvatskoj, poručio je Milan Bandić.

Dvojica muškaraca potukla se pred Milanom Bandićem na Jakuševcu

Etlinger je izrazio sumnju da će većina građana odvoz komunalnog otpada plaćati manje, ocjenivši da će se jedino smanjiti prihodi Čistoće za 45 milijuna kuna. Upitao ga je što će napraviti na rashodovnoj strani kako bi nadoknadili smanjenje cijena, inače bi građani mogli platiti cijenu tog smanjenja kroz, recimo, subvencije trgovačkim društvima.

Još više rada

Bandić je odvratio da će 45 milijuna kuna nadoknaditi s još više rada i postavljanjem novih direktora u gradska poduzeća, ali ne po stranačkoj podobnosti i poslušnosti, nego po struci i kompetenciji.

HDZ-ov zastupnik Ivan Ćelić upitao je kada će se ponovno otvoriti ordinacija obiteljske medicine u Buzinu, koja je zatvorena 2009. zbog neadekvatnih tehničkih uvjeta i neriješnih imovinsko-pravnih poslova. Budući da je Grad u međuvremenu to riješio, nova ambulanta u Buzinu bit će gotova do 1. svibnja iduće godine, najavio je Bandić.

Na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine su 33 točke, među kojima i prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju gradskog proračuna za 2015., prijedlog dopunama Zaključka o zaduživanju Grada Zagreba i prijedlog odluke o izmjenama gradskog proračuna za ovu godinu.

'Rotor bez Jadranskog mosta je pucanj u prazno'

Bandić je rekao da će se paralelno s projektom rekonstrukcije rotora projektirati i rekonstrukcija Jadranskog mosta jer je rotor bez tog mosta "pucanj u prazno".

Gradskog zastupnika HSS-a Vladimira Holjaka zanimalo je tijekom aktualnog sata što je s projektom rekonstrukcije rotora na što mu je zagrebački gradonačelnik rekao da će se paralelno projektirati Jadranski most jer je rotor bez Jadranskog mosta "pucanj u prazno". "To je prioritet svih prioriteta čim napravimo proboj Branimirove".

Naveo je da su među prioritetima, osim proboja Branimirove i puni profil Radničke, nadvožnjak na Radničkoj koji je, istaknuo je, preduvjet da se spustimo na Domovinski most i napravimo podvožnjak Žitnjak-Petruševac. Radi se o investiciji od 50 milijuna kuna, dok ona za podvožnjak iznosi 25 milijuna kuna.

Rekonstrukcija Gajeve ulice

HDZ-ovu gradsku zastupnicu Margaretu Mađerić zanimale su izmjene i dopune proračuna Grada Zagreba po kojem se, rekla je, po treći put oduzimaju sredstva za rekonstrukciju Gajeve ulice. Prošle godine, podsjetila je, u proračunu gradske četvrti Donji Grad predviđeno je 800.000 kuna za rekonstrukciju Gajeve. Nakon toga Zagreb na sebe preuzima rekonstrukciju i predviđena su sredstva od 3,7 milijuna kuna. Rebalanskom u lipnju ta se srestva ponovno oduzimaju, a danas je ostalo 100.000 kuna za izvanredno održavanje komunalne infrastrukture, kazala je Mađerić.

Apelirala je da se novac za rekonstrukciju pronađe i da se nakon tri godine lažnih obećanja krene u rekonstrukciju Gajeve.

Demanatirajući tvrdnju da se radi o lažnim obećanjima, zagrebački gradonačelnik odgovorio joj da je natječaj za rekonstrukciju Gajeve morao biti poništen. Nisu se, dodao je Bandić, mogli poklopiti termini s ljetom, sad moramo čekati ljeto da to uredimo, a ovo ćemo pokrpati do ljeta. "To je jedini razlog", rekao je.

Najavio je i da će uskoro kreće s uređenje Radićeve ulice, za koju je ustvrdio da su stvari tamo posložene.

Pitanje Velesajma

Zagrebački gradonačelnik najavio je da će do kraja godine predočiti realizaciju rekontrukcije Velesajma nakon što ga je gradski zastupnik SDP-a Davor Bernardić upitao što je s time i namjeravaju li koristiti instrumente EU-a iz kojih, kako je rekao, mogu uzeti desetke milijuna eura iz fondova. Bernardića je zanimalo i što je s prostorom za Savez izviđača, na što je Bandić odgovorio da će se on otvoriti za mjesec dana.

"Ja sam svaki dan u izviđanju. Skoro sam jučer u Jakuševcu dobio batine. Došao sam na nogama da potpišemo ugovor, a oni su se pokefali", ispričao je ocijenivši da se radi o "procesu demokratskog odrastanja". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene