Osim što mu je najbolji prijatelj, pas može biti i od velike pomoći čovjeku.

Galerija Pas pomagač (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Pas pomagač (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Pas pomagač (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Pas pomagač (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Najbolje to znaju djelatnici zagrebačkog Centra Silver koji pse uključuju u rehabilitaciju osoba s invaliditetom.

Vezani članci Medvjed u dvorištu ''Bobby, bježi u kuću!'': U dvorište im uskočio medvjed, uslijedila je opća panika Ilustracija Ubojici psa prijeti godina dana zatvora: Zadržan u pritvoru

Irma nije običan pas. Ona je velika pomoć u rehabilitaciji osoba s invaliditetom. "Može pomoći djetetu da se ljulja, donosi mu neke stvari, možemo tražiti da donese vrećice iz tunela, pospremi u posudu", kazala je Blanka Gilja, edukacijski rehabilitator i terapeut.

Irma razumije znakove što opet kod djece potiče komunikacijske sposobnosti tako da može djetetu donijeti igračku iz ormara, a nekoj djeci izazov predstavlja i da govore sami komande, sakriva stvari u ormar...

Psi su već 10 godina neizostavan dio rehabilitacije koju provodi Centar Silver. Prvi u svijetu uključili su pse u terapiju senzorne integracije. "Senzorna integracija je poremećaj senzornog procesuiranja. Često kod osoba s invaliditetom i djece postoje određene smetnje u određenom senzornom procesuiranju ili svim sustavima procesuiranja", kazao je Marijan Alfonzo Sesar, ravnatelj Centra Silver.

Rad prepoznali i u inozemstvu

Rad ovih terapeuta prepoznali su i stručnjaci iz inozemstva. "Oduševljena sam. Sada želim raditi sa psima. Mislim da je to što Centar Silver radi zaista posebno. Uzbudljiva inovacija u našem području", poručuju iz Centra STAR u SAD-u.

A kako bi pomagali onima kojima su potrebni, psi moraju proći socijalizaciju i školu. "Već nakon trećeg dana od kad su se rodili kreće neurostimulacija. Od ranih početaka ih navikavamo na dodire ljudi, na razne položaje", otkriva volonterka, Sandra Ševerdija.

Zatim odlaze k svojim socijalizatorima, volonterima. Njima je centar na raspolaganju 24 sata na dan. Psi tri puta u tjednu dolaze u školicu. "Imamo veliki broj novih socijalizatora, ljudi koji su se odlučili društveno angažirati i pomoći ne samo ljudima nego i psima", kazala je volonterka Staša Šoh.

Pas je djetetu više od terapeuta. Prijatelj. "Irma dobiva redovito razna pisma, crteže, kupuju joj narukvice", otkriva terapeutkinja. Obuku su prošla 503 psa pomagača, a njih 140 trenutačno pomaže ljudima. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju