Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši general i pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec, osuđen na sedam godina zatvora zbog krađe dragulja iz MORH-a, premješten je iz zagrebačkog zatvora u Remetincu u kaznionicu zatvorenog tipa u Glini, zbog čega se njegova braniteljica žalila.


Zagrebačka odvjetnica Višnja Drenški-Lasan izjavila je da je njezin branjenik iznenada u ponedjeljak dobio rješenje Uprave za zatvorski sustav o premještaju zbog "organizacijskih i tehničkih razloga" te da je istog dana i prevezen u glinsku kaznionicu.

Vezani članci Kombi s 11 migranata sletio u rijeku Kupu (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL) - 1 Kombijem punim migranata kod Gline sletio u rijeku, jedna žena poginula: ''Djeca su došla u dosta lošem stanju, iscrpljeni, dehidrirani i povraćali su'' Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Edina Zuko/PIXSELL) Predsjednica: Puno smo oprostili, ali ratne zločine treba procesuirati

>> Zagorec od Petrača i Matekovića traži milijune zbog otmice sina

"Ta odluka šteti mom branjeniku jer je odslužio više od polovice kazne i smatram da je trebao biti prebačen u kaznionicu poluotvorenog tipa, a ne u strožu kaznionicu zatvorenog tipa", rekla je Zagorčeva braniteljica, dodajući da se već žalila na odluku koju je donijelo povjerenstvo Središnjeg ureda Uprave za zatvorski sustav, a potpisao novi čelnik te uprave, pomoćnik ministra pravosuđa Ivica Šimac.

Neslužbeno se doznaje da je premještaj predložio upravitelj zatvora u Remetincu te da se Vladimir Zagorec odmah osobno žalio, no žalba mu je odbijena.

U Remetincu bio na ženskom odjelu

Zagorec je u zatvoru u Remetincu bio od početka listopada 2008., kad ga je Austrija izručila zbog suđenja za zloporabu položaja i ovlasti, to jest krađu dragulja iz sefa MORH-a 2000., kad je odlazio s dužnosti pomoćnika ministra. U ožujku 2009. zagrebački Županijski sud nepravomoćno ga je osudio na sedam godina zatvora i oduzimanje imovine u vrijednosti od pet milijuna američkih dolara, to jest 39,4 milijuna kuna, koliko su vrijedili ukradeni dragulji. Vrhovni je sud tu odluku potvrdio u studenome 2009., nakon čega je nekad najodlikovaniji hrvatski general ostao bez čina i odličja.

U Remetincu je bio smješten na ženskom odjelu, gdje je, po pisanju medija, imao poseban tretman.

Kaznionica u Glini je uz onu u Lepoglavi zatvorenog tipa s obzirom na stupanj sigurnosti i slobodu kretanja zatvorenika. U Hrvatskoj su poluotvorene kaznionice u Lipovici, Požegi i Turopolju, a otvorena kaznionica je u Valturi. Neovisno o stupnju sigurnosti, kaznionice mogu imati zatvorene, poluotvorene i otvorene odjele. (Hina)