Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saslušanjem dvojice novih svjedoka na zagrebačkom je Županijskom sudu nastavljena istraga protiv Susanne di Mauro Bunjevac, osumnjičene i pritvorene zbog pokušaja ometanja istrage protiv odbjeglog umirovljenog generala Vladimira Zagorca.


Istražni sudac Ratko Ščekić saslušao je Zagorčevog poslovnog partnera i direktora njegovih tvrtki Romana Bindera te Borisa Peku koji je pojašnjavao priču o konju što ga je Zagorec navodno darovao Susanni Bunjevac kao nagradu za ometanje istrage.

Vezani članci Slika nije dostupna Austrijsko Državno odvjetništvo istražuje generala Zagorca Slika nije dostupna Nema odgode istražnog ročišta protiv Zagorca

No, o sadržaju njihovih iskaza glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić nije želio govoriti.

Istražni sudac odgodio je saslušanje zagrebačkog odvjetnika Ante Nobila i zamjenika glavnog državnog odvjetnika Laze Pajića kojega je Nobilo povezao s Bunjevac. Po tvrdnjama tužiteljstva, ona je Pajiću ponudila pomoć u istrazi o bankovnim računima u inozemstvu na kojima se prikupljao novac za obranu Hrvatske, ali se ubrzo ispostavilo da ona pokušava omesti istragu i zapravo pomoći Zagorcu.

Bunjevac pak tvrdi da je za jednu tvrtku iz Bruxellesa istraživala tokove novca sa tajnih bankovnih računa. No, to je odbacila i
predsjednica uprave te tvrtke koja bi se također kao svjedokinja trebala ispitati u ovoj istrazi.

Di Mauro Bunjevac uhićena je večer prije nego li je Zagorčev
odvjetnik Zvonimir Hodak na novinskoj konferenciji ustvrdio kako je riječ o osobi koju su Državno odvjetništvo i predsjednik Stjepan Mesić angažirali u istrazi o tajnim bankovnim računima u inozemstvu i 'nestanku' dragulja iz MORH-a, za što se sumnjiči Zagorca i koja navodno ima dokaze da je Zagorec nevin.

Zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke Bunjevac je i dalje u pritvoru. Očekuje se da će se u ovom postupku ispitati i umirovljeni general Zagorec, nakon što ga Austrija izruči Hrvatskoj, gdje je osumnjičen da je odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane 2000. iz sefa tog ministarstva odnio dragulje te da je time zlouporabio položaj i ovlasti, oštetivši državu za pet milijuna eura.

Austrijski drugostupanjski sud odobrio je izručenje kojemu se Zagorec protivi.