Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠTRAJK DRŽAVNIH SLUŽBI

KONAČNA ODLUKA: Nema štrajka!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrazovanja Željko Jovanović potvrdio je kako je dogovor sa sindikatima - postignut.

Čitava hrvatska javnost s velikom je pozornošću očekivala odgovor na pitanje - hoće li od sutra hrvatski sustav biti u blokadi i najbitnije od svega za maturante i njihove obitelji - što će biti s državnom maturom ovog petka? Prema prvim informacijama - štrajka neće biti.

Pročitajte i ovo Marin Piletić Sindikati nezadovoljni Piletić o koeficijentima: "Bilo bi loše da se ova reforma svede na licitiranje" Sustav plaća - 3 Kritike ne prestaju Magla oko reforme s plaćama: "Premijer bi dobio koeficijent 5, a mi obični učitelji 1,9. Pitam se gdje je pravičnost?"

Sindikati državnih i javnih službi parafirali su sporazum s Vladom o načinu na koji će se povećati plaće državnim i javnim službenicima u vrijeme kada će Hrvatska ostvariti rast i kada će državni proračun to moći izdržati, nakon čega je otkazan štrajk koji su sindikati najavili za srijedu, 5. lipnja.

Nakon jutrošnjeg kruga pregovora, ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović izašao je pred novinare i poručio maturantima "da ne budu nervozni jer će sutra biti mature".

Današnjim parafom poslali smo u sve sindikate obavijest da se otkazuju štrajkaške aktivnosti, izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec nakon završetka pregovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

>>Sindikati: Štrajk počinje u srijedu, prvo srednje škole pa onda dalje!

Vlada se sporazumom obvezala da ove godine neće smanjivati razinu plaća i dodatka za radni staž. Precizirano je da će Vlada i sindikati sjesti za stol nakon što tri uzastopna tromjesečja BDP bude pozitivan, odnosno veći od nule, i pregovarati o načinu i modalitetu povećanja koeficijenata za plaće, uz uvjet da deficit državnog proračuna bude manji od 3 posto, rekao je Mihalinec.

Na četverosatnim pregovorima nije se pojavio predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, no Mihalinec je kazao da razlog njegova izostanka nije nikakav protest, već je na putu. Nitko od sindikalaca nije parafirao sporazum u Ribićevo ime, već će o tome odlučiti tijela Matice.

Mihalinec je pojasnio kako parafiranje sporazuma znači "da smo se sporazumjeli u dovoljnoj mjeri da se obustave štrajkaške aktivnosti, a sporazum će procijeniti naša tijela - ako smatraju da smo loše potpisali, odredit ćemo nove termine sindikalnih aktivnosti".

Upitan po čemu se razlikuje današnji sporazum od jučerašnjeg prijedloga, naglasio je da su jučer bili predloženi uvjeti po kojima bi realizacija sporazuma bila moguća tek 2016., 2017. ili neke kasnije godine. Smatra da je današnji sporazum pošteniji i bolji, a onakvim sporazumom obvezali bi se na čekanje idućih sedam godina, bez obzira ima li ili nema novaca u državnom proračunu.

"Svi želimo i nadamo se da će se Hrvatska i gospodarstvo oporaviti i da će BDP biti pozitivan, a tada nastupa trenutak pregovora", kazao je Mihalinec.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić naglasio je kako su u Vladi jako zadovoljni što su postigli sporazum sa sindikatima o načinu na koji će se povećati plaće u državnim i javnim službama.

Vezano uz socijalni dijalog, istaknuo je kako je Vlada jučer na sastanku predložila sporazum o socijalnom miru sa sindikatima državnih i javnih službi koji će se "brusiti slijedećih mjeseci". U tom sporazumu definirat će se pravila ponašanja kada je dobra ili loša situacija u državi, a Mrsić je pri tom izrazio nadu da će ga svi zaključiti u dobroj vjeri.

Ribić priopćenjem 'opalio' po Stipiću

Iz koordinacije 11 sindikata javnih i državnih službi, zasad se priopćenjem po nazivom 'Sindikat iz busije', koje objavljujemo u cijelosti, obratio Vilim Ribić.

'Željko Stipić je upravo objavio medijima da on neće ništa potpisati s Vladom, a da će to potpisati sindikati koji su u štrajku. Kao, potpisat će i Ribić koji je navodni autor odgođenog sindikalizma zajedno sa Sanaderom i Kosor. Nesuvisla fraza o odgođenom sindikalizmu može samo nastati u glavi sindikalnih i Vladinih diletanata koji o poslu za koji primaju velike plaće ništa ne znaju. Upravo su u Sloveniji potpisali ugovor kojim se Vlada obavezuje za godinu i pol dana vratiti smanjenje plaća od 3 posto. Odgođeni sindikalizam. To rade u svim zemljama svijeta kada Vlade imaju proračunske teškoće i kada smanjuju prava ljudima, a s druge strane kada sindikati ne pristaju na trajno smanjenje prava. To je način da se postigne kompromis.

Drugi način je da se ponude neke kompenzacije. Željko Stipić nije najavio štrajk, ali je pri tome najradikalniji. On izbjegava štrajk, iako mu je nareferendum izašlo 70 posto članova od kojih se 68 posto izjasnilo za štrajk. On ne poštuje volju demokratske većine u svome sindikatu. Neće u štrajk, a neće niti potpisivati nikakve sporazume. On zna da će za njega drugi ići u štrajk i da će drugi potpisvati sporazume. Drugi će preuzimati odgovornost, a on će sjediti u zasjedi i napadati što god oni naprave. To je već godinama sindikalizam iz busije.
U vrijeme priprema štrajka nije zajedno s nama htio obilaziti povjerenike, kritizirao je naše akcije radi toga što je 'jedino smisleno rušiti vlast', a ne tražiti plaće. To su njegove izjave pred desetak svjedoka. Naš cilj nije rušenje vlasti već plaće naših članova. Sindikat znanosti, a u njegovo ime Ribić, potpisat će sve što bude dobro za njegove članove, a logikom postupka, i za članove Stipićeva sindikata, za koje on nikada ništa nije izborio. Što se može argumentirano dokazati. Ne bude li Sporazum s Vladom dobar, neće ga potpisati', stoji u priopćenju koje potpisuje Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene