Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I treći krug mirenja bez uspjeha

Sindikati: Štrajk počinje u srijedu, prvo srednje škole pa onda dalje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ni treći krug mirenja s Vladom nije uspio. Nakon novih neuspjelih pregovora s ministrom Mirandom Mrsićem, 11 sindikata javnih i državnih službi najavljuju da kreću u štrajk, a ministar uvjerava da neće biti blokade sustava.

Sindikati su na konferenciji za novinare najavili da štrajk počinje u srijedu 5. lipnja i to prvo u srednjim školama te najavljuju da će državna matura stati. Nakon toga, u četvrtak, štrajku se, tvrde sindikati, priključuju visoko školstvo i osnovno školstvo te Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i ostali članovi sindikata u ministarstvima i drugim državnim institucijama.

Pročitajte i ovo Renata Čulinović Čaić Oglasio se Beroš Liječnici postavili novi ultimatum Vladi: "Idemo u štrajk ako ne ispunite naše zahtjeve" Vilim Ribič TEMELJNI KOLEKTIVNI UGOVOR Vlada i sindikati u novoj rundi pregovora: Bez bolje ponude Banskih dvora moguć štrajk

U petak, rečeno je na konferenciji za novinare, u štrajk stupaju i medicinske sestre. Još, međutim, nije poznato kada bi se štrajku trebali priključiti carinici, koji još nisu proveli referendum među svojim članstvom.

Mrsić: Neće biti blokade

Ministar Mirando Mrsić izjavio je da, iako mirenje nije uspjelo ni u trećem krugu, neće biti blokade sustava. Kaže kako će Vlada osigurati normalno funkcioniranje sustava, ne očekuje blokadu granica te kaže kako će matura biti odrađena do kraja.

Tvrdi kako je Vlada pristala da se u sporazumu sa sindikatima uvrsti dio prema kojem će državnim i javnim službama biti vraćeno ono što im je oduzeto kada rast BDP-a bude takav da će moći biti osigurana sredstva za to, no naglasio je kako želi da Vlada taj sporazum želi potpisati sa svim sindikatima državnih i javnih službi, a ne samo s ovih 11. Ministar tvrdi da predstavnici 11 sindikata to i dalje odbijaju.

Mrsić pozvao sve sindikate na dogovor i potpisivanje sporazuma

Također je pozvao sve sindikate javnih i državnih službi u 14 sati na daljnje pregovore i potpisivanje predloženog sporazuma.

U subotu propao drugi krug mirenja

Podsjetimo, predstavnici 11 sindikata i Vlade u subotu su održali drugi krug mirenja u kojem su pokušali pronaći rješenje u sporu oko plaća. No, nisu se uspjeli dogovoriti. Sindikati su i dalje inzistirali na svim pravima iz Kolektivnog ugovora, dok je Vlada pristala na vraćanje prava, ali ne odmah, već kad gospodarski rast bude dovoljno velik da se osigura dovoljno novca. Kako je tada izjavio ministar Mirando Mrsić, 'gospodarski rast može biti i 0,01 posto i to ne znači da ćemo imati novca'.

>> Ribić o suradnji s Vladom: Ne može se sa lažima imati dobra suradnja

Osim toga, sindikati su tražili da se novi sporazum potpiše sa samo 11 sindikata koji vode pregovore, dok je Vlada tražila potpisivanje sa svim sindikatima koji spadaju u sindikate javnih i državnih službi. 'Mi tražimo precizne uvjete pod kojima će se vratiti 3 posto i precizno određenje da Vlada više jednostrano neće smanjivati', rekao je Vilim Ribić, predsjednik Matice sindikata Hrvatske.

'Sindikati zahtjevaju da se Vlada obaveže na nešto što u ovom trenutku ne možemo niti projecirati niti možemo ispuniti. Mi želimo da se potpiše sporazum o očuvanju radnih mjesta', odvratio je ministar Mrsić.

Ako se tada ne postigne sporazum, sindikati najavljuju sveopći štrajk koji bi trebao blokirati zemlju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene