Jedna od najvećih hrvatskih atrakcija, zadarski Pozdrav Suncu, ipak neće biti obnovljen do ljeta. Iako je najavljivana temeljita rekonstrukcija i početak naplate dodatnih sadržaja uz instalaciju, propao je postupak javne nabave pa je ideja o zaradom vraćena na početak.

Galerija


Kakav je bio, takav će zasad i ostati. Velika očekivanja o novom izgledu do ljeta postala su prošlost. U postupku javne nabave izabran je izvođač radova, no odluku je poništila Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave. To je napravila prihvativši žalbu tvrtke koja na natječaju nije prošla.

Još ništa od obnove i naplate Pozdrava Suncu (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Još ništa od obnove i naplate Pozdrava Suncu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Vezani članci Andrej Plenković Premijer Plenković za CNN o porastu oboljelih i otvorenoj turističkoj sezoni u Hrvatskoj: ''To je bio kalkulirani rizik'' Turističke brojke za kolovoz - 3 Je li kolovoz uspio spasiti sezonu? Brojke bolje od očekivanog, ali od danas smo na crvenoj listi ukupno 12 zemalja

Pa je tako cijeli postupak, koji je provela gradska tvrtka Inovativni Zadar, vraćen na početak.

"Planirani rokovi su se prolongirali i to do te mjere da je sada već sasvim izgledno da do ove turističke sezone nećemo moći realizirati najavljenu rekonstrukciju", rekla je Ana Odvitović iz Inovativnog Zadra.

Kvalitetu instalacije narušili su vremenski uvjeti i djelovanje morske vode. Osim toga, tehnologiju, koja je postavljena prije 10 godina, jednostavno je pregazilo vrijeme i trebale bi biti postavljene moderne ploče. No, zasad ostaje vrlo neizvjesno kada će Pozdrav Suncu, osim boljeg svjetla, proizvoditi i zaradu.

Dok se susjedne Morske orgulje održavaju periodično, svjetlosna instalacija još od 2008., kada je otvorena, nije prošla ozbiljniju obnovu.

Zadar će zbog odgađanja izgubiti milijune

Četiri milijuna kuna, koliko je još lani bilo osigurano u zadarskom gradskom proračunu, prebačeno je za ovu godinu upravo za obnovu svjetski poznate atrakcije.

"Ova urbana instalacija se definitivno profilirala kao jedan od najvažnijih turističkih proizvoda", rekla je Morana Papić iz Turističke zajednice Zadar.

Zadar će tijekom turističke sezone izgubiti nekoliko milijuna kuna zarade, pošto Pozdrav Suncu na godinu vidi gotovo milijun turista. Naime, nije to trebala biti klasična naplata uz ogradu, blagajnu i ulaznice. Pristup je i dalje trebao biti slobodan, ali su planirani i neki novi sadržaji poput kutka za slikanje, korištenja aplikacija, kupnje virtualnih suvenira i razglednica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr