Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zadar: Otvoren Centar za podvodnu arheologiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jutros je u Zadru otvoren Centar za podvodnu arheologiju. Smješten je u kompleksu crkve i samostana Sv. Nikole u Zadru, a obuhvaća Konzervatorsko-restauratosku radionicu, Muzej podvodne arheologije te Edukacijski centar koji će se proučavati podvodna arheoloških nalazišta na području Sredozemlja.

U obnovu ovog kompleksa dosad je uloženo 6,5 milijuna kuna. Dovršeni su Konzervatorsko-restauratorska radionica, laboratorij, dormitorij, uredi i dvorana za predavanja, a u daljnjem nastavku radova planira se obnova crkve Sv. Nikole, zvonika te ostataka kompleksa.

Pročitajte i ovo Bojan Hajdin, predsjednik Udruge paraplegičara i tetraplegičara Wings for life Sve je spremno za spektakl u Zadru: "Događajima poput ovoga budi se svijest o osobama s invaliditetom" Zadar spreman za WFL - 4 Wings for life Tisuće ljudi trčat će za one koji ne mogu, s njima će biti i bivši izbornik Vatrenih

Otvarajući Centar za podvodnu arheologiju ministar kulture Biškupić istaknuo je da se u Hrvatskoj sustavno već 40 godina organiziraju podvodne arheološke aktivnosti, o čemu svjedoči više od 400 evidentiranih lokaliteta u našem podmorju, a više od stotinu ih je registrirano i upisano u Registar hrvatske kulturne arheologije.

Naglasio je kako Hrvatska sada ima Centar koji će provoditi i
koordinirati različite aktivnosti podvodnih arheoloških istraživanja, zaštitu i prezentiranje lokaliteta, konzervatorsko-restauratorske radove, edukaciju za osposobljavanje stručnih djelatnika te njihovu muzejsku prezentaciju.

Ministar Biškupić je najavio uspostavljanje suradnje zadarskog Centar za podvodnu arheologiju s UNESCO-om, te kako će biti predloženo da Centar postane UNESCO-va ustanova 2. kategorije, odnosno pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

U vezi s arheološkim bogatstvom hrvatskoga podmorja ministar Biškupić podsjetio je na pronađenu antičku statuu Apoksiomena, napomenuvši da su se četiri hrvatska grada kandidirala za njezin smještaj, no još nije odlučeno gdje će biti izložena.

Ministar kulture izvijestio je i da je posjetio gradilište Muzeja
antičkog stakla u Zadru te izrazio zadovoljstvo sadašnjim stanjem radova.

Zadarski gradonačelnik dr. Živko Kolega istaknuo je na svečanosti otvaranja Centra za podvodnu arheologiju kako će se postojanje Centra odraziti na kulturne i razvojne dosege Grada Zadra. Ocijenio je kako bi Zadar mogao dostojno prezentirati skulpturu Apoksiomena, ako mu bude dodjeljena na natječaju, na kojemu se i Zadar kandidirao.

Dr. Ferdinand Meder iz Hrvatskog konzervatorskog zavoda istaknuo je kako se potreba za osnivanjem ovog Centra nametnula zbog velikog značenja podmorske arheologije u fundusu hrvatske kulturne baštine. S obzirom da su upravo kod Zadra otkrivena bitna arheološka nalazišta, logično je bilo da se ovakav Centar utemelji baš ovdje, rekao je dr. Meder.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene