Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U sklopu 15. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Maslenica" u Zadru je svečano otkriven spomenik Imoćanima, pripadnicima Hrvatske vojske, poginulima u obrani zadarskog kraja.


Spomenik su pred više stotina okupljenih branitelja, predstavnika udruga proizišlih iz Domovinskog rata, čelnih ljudi grada Zadra i Imotskoga, otkrili gradonačelnik Zadra Živko Kolega, zadarski župan Ivo Grbić, gradonačelnik Imotskoga Ante Đuzel i predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Apel liječnika: "Sve je više hospitaliziranih u dobi od 40 do 50 godina, na kraju ćemo cijelu bolnicu pretvoriti u COVID odjel" Najneobičniji kandidati na izborima - 1 Najneobičniji kandidati na lokalnim izborima: Od vozača dostavnih kolica do modernog hrvatskog Sizifa

Spomenik je autorsko djelo akademskog kipara Krune Bošnjaka, a na svečanosti su pročitana su imena 13 poginulih pripadnika 3. imotske bojne IV. gardijske brigade.

Govoreći na svečanosti, zadarski gradonačelnik Živko Kolega rekao je da "na današnji dan grad Zadar na poseban način iskazuje zahvalnost i duboki pijetet palim imotskim braniteljima koji su braneći Hrvatsku položili živote da bi Hrvatska postala slobodna".

Građani Zadra osjećat će trajnu zahvalnost i poštovanje prema hrvatskim vitezovima imotskog kraja, a ovaj spomenik bit će trajno svjedočanstvo o njihovu domoljublju, kazao je gradonačelnik Kolega.

Gradonačelnik Imotskoga Ante Đuzel istaknuo je kako je ovaj čin otkrivanja spomenika svjedočanstvo da imotski branitelji nisu svoje živote dali uzalud. Spomenik svjedoči o kalvariji hrvatske države i hrvatskog naroda. Hvala im svima, poručio je gradonačelnik Đuzel.

Spomenik su zajednički dali izraditi gradovi Zadar i Imotski. Za ovu prigodu velik broj građana Imotskog i branitelja doputovao je u Zadar, a nastupila je i imotska Gradska glazba.

Današnje obilježavanje 15. obljetnice "Maslenice" počelo je
polaganjem vijenaca na spomen-obilježje na zadarskom Gradskom groblju. Vijence su, među ostalim, položila izaslanstva Zadarske županije, gradova Zadra i Imotskog, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, HV-a i policije.