Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaštitari se potukli s vijećnikom - dva puta!

VIDEO Zadar: Pogledajte kako je izgledala drama u gradskoj vijećnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjednica zadarskoga Gradskog vijeća prekinuta je danas već na početku 'Aktualnog sata', nakon što vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrać već 4 sata ne napušta govornicu, prosvjedujući jer prijedlog za preimenovanje Široke ulice u Kalelargu opet nije uvršten u dnevni red sjednice.

Predsjednik Vijeća Živko Kolega prvo mu je izrekao opomenu, a zatim ga pokušao udaljititi sa sjednice pozvavši zaštitarsku službu da ga udalje s govornice. Marko Pupić Bakrać nakon toga novinarima je podijelio svoje priopćenje i fotomontažu na kojoj su gradonačelnik Božidar Kalmeta i zadarski gospodarstvenik Zdenko Zrilić s nazivom Široka ulica na turskom jeziku. S govornice nije otišao, rekavši zaštitarima da nemaju nikakvo pravo fizički ga odstraniti s nje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Po nalogu predsjednika VIDEO Incident u zadarskoj gradskoj vijećnici Slika nije dostupna Koji je pravi naziv ulice? 'Kalelarga, Kalelarga, moja radosti...' A uopće se ne zove tako!

Pupića Bakrača zaštitari su pokušali izbaciti četiri puta, dva puta razgovorom, a dva puta silom, ali se on svaki put vraćao u vijećnicu. U jednom trenutku je došlo do većeg incidenta, nakon što je policija zaštitarima, prema njihovim riječima, odobrila da ga izbace van. No, vijećnik se nije dao, pa se i nakon većeg naguravanja ponovno vratio za govornicu. Vukli su ga po podu, uhvatili za ruke, ali ništa nije moglo spriječiti vijećnika da odustane od svog nauma. Ovaj cirkus je komentirao i gradonačelnik Božidar Kalmeta.

'Ovo je dokaz da svaka budala može biti gradski vijećnik', rekao je Kalmeta dodavši kako je vijećnik koji prosvjeduje lutka na koncu, ali na pitanje novinara Dnevnika Nove TV, Šime Vičevića, nije želio reći čija lutka. Rekao je kako će o svemu govoriti kada on bude spreman.

Pupić Bakrač je istaknuo kako ga zaštitari nisu imali nikakve osnove izbaciti iz vijećnice jer on, kako je rekao, nikome fizički ne prijeti, niti vrši nasilje nad imovinom. Zbog toga je kaže pozvao i policiju. 

Nakon nekog vremena došlo je i do drugog incidenta jer su po 'neposlušnog' viječnika došla čak četiri zaštitara, a njemu je u obranu priskočio i njegov kolega, također vijećnik Akcije mladih Hrvatske, Ante Rubeša. Došlo je do još žešćeg okršaja sa zaštitarima, ali i nakon toga se Pupić Bakrač vratio za govornicu.

'Neka uzmu zakon i pročitaju ga, dužni su mi reći po kojem me to pravu izbacuju sa sjednice. Ovo nisu zaštitari nego uličari, a onaj koji ih je poslao je kriminalac. Ovako se štiti fašistička vlast u Zadru', rekao je Pupić Bakrač, koji je i nakon još jednog povratka za govornicu pozvao policiju.

U međuvremenu su zastupnici oporbe, tj. SDP-a napustili 'sjednicu'.

Šest i pol sati kasnije HDZ-ovi vijećnici i njihove koalicijske kolege preselili su se u malu vijećnicu gdje su nastavili sa sjednicom, a Pupić Bakrač, je s ekolegom Rubešom ostao u velikoj vijećnici.

Nakon nekog vremena policija je ipak došla u Gradsku vijećnicu u Zadru, ali po Pupića Bakrača. Njega je, naime policiji prijavio jedan zaštitar tvrdivši da ga je vijećnik napao i ozlijedio. Pupić Bakrač trenutno se nalazi u policiji gdje je pristupio krim. istraživanju, a iz Vijećnice je izašao u pratnji dvojice policajaca. 

Sve zbog Kalelarge

Inače, na prošloj sjednici vijećnik Pupić Bakrač također, u znak protesta što mu prijedlog za preimenovanje Široke ulice u Kalelarga nije stavljen na dnevni red, nije htio sići s govornice Gradskoga vijeća, te su ga nakon upozorenja predsjednika Živka Kolege, iz vijećnice izveli djelatnici gradskog osiguranja.

Markić: SDP i HDZ pokušavaju spriječiti građane da se izjasne o referendumu

Odbor zadarskoga Gradskog vijeća za preimenovanje ulica i trgova odbio je prije 10 dana, većinom glasova, uvrstiti na dnevni red sjednice prijedlog o preimenovanju Široke ulice u Kalelargu ističući da treba voditi računa o uporabi službenoga hrvatskog jezika u nazivima ulica i trgova.

Preimenovanje je predložila građanska inicijativa "Svi za Kalelargu" pošto je prikupila 10.823 potpisa Zadrana.

"Cijeneći želje većeg broja građana koji su potpisali peticiju, ipak smatramo da treba voditi računa o uporabi službenoga hrvatskog jezika u nazivima ulica i trgova i uopće u javnoj uporabi", istaknuo je predsjednik tog odbora Rade Šimičević.

Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta na današnjoj sjednici trebao je podnijeti izvještaj gradskim vijećnicima za prvo polugodište ove godine. (D.Š./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene