Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Gradskome groblju u Zadru pri kraju je ekshumacija posmrtnih ostataka najmanje 44 nepoznate osobe, koje su po pravilima Ženevske konvencije pokopane u zajedničku grobnicu nakon asanacije širega zadarskoga područja poslije vojno-redarstvene operacije Oluja 1995., a na mjestu istraživanja grobišta danas su bili predsjednici hrvatske i srbijanske komisije za nestale osobe, Ivan Grujić i Veljko Odalović.


Prema ovome što smo našli možemo reći da ima pripadnika oružanih formacija, ali i civila, rekao je predsjednik Komisije Vlade RH za traženje nestalih osoba i pomoćnik ministra branitelja Ivan Grujić, istaknuvši da je u ovom trenutku o kategoriji žrtava teško govoriti i da će se više znati nakon provedene obrade. 'Svi ostaci će proći antropološku, rendgenološku i stomatološku obradu, dakle to je klasična obrada posmrtnih ostataka u cilju utvrđivanja identiteta, te uzroka i mehanizama smrti. Nakon toga ćemo znati i ime i prezime, odnosno identitete,' istaknuo je Grujić.

Vezani članci Policija, ilustracija Dvojica mladića najprije se posvađala, a onda i potukla kod Zadra, jedan teško ozlijeđen Helikopter HRZ-a Pad ZLIN-a je već druga teška vojna zrakoplovna nesreća ove godine

>> Šibenik: Ekshumirani ostaci stradalih u akciji 'Oluja'

Šef srpske Komisije i tajnik Vlade Republike Srbije Veljko Odalović rekao je da je ovo vrlo važno humanitarno, državno i političko pitanje. 'Pitanje nestalih osoba i rješenje njihovih sudbina je važan preduvjet normalizacije ukupnih odnosa u regiji. Suradnja komisija definirana je međudržavnim sporazumom i to je nešto što je riješilo izuzetno puno slučajeva,' dodao je Odalović. Također je rekao da se nada da će i ostale države u regiji na sličan način pristupiti ovom problemu kao Hrvatska i Srbija.

Slobodan Denona, zamjenik županijskoga državnog odvjetnika u Zadru rekao je da su sve žrtve za sada nepoznate, kao i uzorci smrti. 'Ima i vojnih i civilnih osoba, ali najprije forenzičari trebaju utvrditi uzroke smrti, kao i identitet. Tek tada možemo istraživati uzroke smrti' rekao je Denona. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook