Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konferencija o utjecaju i nasljeđu ICTY-ja

'Zadaća povjesničara prikazati cjeloviti povijesni proces'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izlaganjima o utjecaju Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju na društvo u državama bivše Jugoslavije završila je u Dubrovniku dvodnevna međunarodna konferencija ‘Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju: utjecaj i nasljeđe’.

Konferenciju je zatvorila prorektorica za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Zagrebu Ksenija Turković poručivši da je to što se o temi konferencije moglo razgovarati bez obzira na različita i izdvojena mišljenja jedan od njezinih najvećih rezultata. U završnom dijelu konferencije izlagali su samostalna novinarka Višnja Starešina, Ozren Žunec s Filozofskoga fakulteta u Zagrebu te ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentarnog centra Domovinskog rata Ante Nazor.

Pročitajte i ovo MIG-21 Hrabri pothvat Prošle su 32 godine: Borović je već izgubio nadu i htio iskočiti iz aviona kojemu je ponestajalo goriva kada je uočio bljesak Ivan Anušić Otkazao sastanak kolegi Anušić svojim potezom podijelio javnost: ''Na prvi pogled to djeluje logično i principijelno, ali samo na prvi pogled''

Starešina je govorila o osobnim iskustvima stečenim tijekom niz godina praćenja Haškoga tribunala te na mjestima ratnih zločina koje je istraživala. Spomenula je i neke, kako je rekla ‘zablude u radu Haškoga suda’ za koje smatra da su nastale zbog nedovoljnog poznavanja povijesti ovoga prostora. Ozren Žunec govorio je pak o nekim kontroverzama kada je riječ o optuženima za ratne zločine, upozorivši da socijalni procesi ne slijede dinamiku koju prati pravna norma.

Stvaranje slike u javnosti o Domovinskom ratu

Govoreći kao povjesničar Ante Nazor je upozorio na utjecaj Tužiteljstva Haškoga suda na stvaranje sliku u javnosti o Domovinskom ratu i vojno-redarstvenoj akciji ‘Oluja’. S tim u vezi je spomenuo i neke medije te novinare koji, rekao je, ‘izjave Tužiteljstva prenose kao konačne zaključke, a iz čega se i prije presude zaključuje krivica optuženih, primjerice hrvatskih generala’. Nazor smatra da je zadaća povjesničara da, između ostaloga, prikažu i cjeloviti povijesni proces događanja sve do procesa mirne reintegracije.

U radu konferencije sudjelovali su domaći i međunarodni pravni stručnjaci, suci, državni odvjetnici, predstavnici organizacija civilnoga društva za ljudska prava, sociolozi, povjesničari i novinari iz Hrvatske, BiH, Velike Britanije, Srbije, Crne Gore, Nizozemske, Makedonije, Kosova i Njemačke. Konferenciju su organizirali Pravni fakultet u Zagrebu, Matica hrvatska, Ministarstvo pravosuđa RH - Pravosudna akademija i Centar za ljudska prava. Skup se odvijao uz potporu Ureda OESS-a u Zagrebu te East East programa prekogranične suradnje instituta Otvoreno društvo.

'Treba kazniti sve ratne zločince'

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić primio je predsjednika Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Patricka Robinsona i ministra pravosuđa Republike Hrvatske Ivana Šimonovića, koji su u Dubrovniku sudjelovali u radu međunarodne konferencije ‘Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju: utjecaj i nasljeđe’.
U priopćenju Ureda za protokol i odnose s javnošću Grada Dubrovnika stoji da je predsjednik ICTY-ja postavljao gradonačelniku brojna pitanja o Dubrovniku, rekavši da je u tom gradu prvi, ali nada se ne i posljednji put. Kako se navodi, gradonačelnik Vlahušić upoznao je predsjednika Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, koji je bio i sudac na suđenju Slobodanu Miloševiću, s ratnim stradanjima u Dubrovniku. Ističe se da su se sugovornici složili da treba kazniti sve ratne zločince kako se nešto slično više nikada ne bi ponovilo.

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene