U Nin mnogi dolaze na ljetovanje samo zbog liječenja na potpuno prirodan način.


Za pacijente koji boluju od bolesti kostiju i kože, zadarska bolnica tijekom ljeta je otvorila odjel na plaži u Ninu, i to uz najveći hrvatski lokalitet ljekovitog blata.

Vezani članci Uhićenja u Zadru (Foto/Arhiva: Dino Stanin/PIXSELL) Velika akcija zadarske policije: Privedeno više od deset osoba Vojska obnavlja ceste (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Prizori za svaku pohvalu: Vojska obnavlja ceste u Zadarskoj županiji

Dokazano učinkovito za zdravlje, blato je postalo poprištem lječilišnog turizma, a spas u klinici pod vedrim nebom traži sve više pacijenata. Crno je i gusto poput nafte, nije baš ni ugodnog mirisa, ali za zdravlje je ninsko blato poput melema.

"Odličan tretman, vježbe su učinkovite. Ovo je najmanje četiri puta bolje nego u Americi", hvali Andrija Peroš iz Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon nanošenja blata i sušenja, u klinici pod vedrim nebom ulazi se u more, u kojem pacijenti vježbaju. Djelovanje ninskog blata znanstveno je dokazano pa zadarska bolnica ovdje tijekom ljeta otvara odjel za fizikalnu medicinu.

"Ninsko blato vam je jako puno minerala kao što su natrij, fosfor, kalcij i magnezij. Potpomaže mineralizaciju hrskavice i samim tim tegobe su puno lakše", pojašnjava Silvana Mumelaš, fizioterapeutkinja iz Opće bolnice Zadar

Ljekovitost je poznata još od rimskog doba. Terapija se provodi zahvaljujući močvarnom tlu u kojem se raspadaju biljke i morske životinje.