Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sud dobio žalbu i dokumente

U sljedeća tri dana odluka o Purdinoj žalbi na pritvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud BiH dobio je žalbu obrane Tihomira Purde na odluku kojom mu je produžen ekstradicijski pritvor, a istodobno je i Srbija dostavila dokumentaciju koja je nužna kako bi se odlučivalo o njezinu zahtjevu za izručenje ovog hrvatskog branitelja.

Glasnogovornica Suda BiH Selma Hadžić objasnila je kako će nadležni sudac dati mišljenje o žalbi Purdine obrane i proslijediti ga sudskom kaznenom vijeću, a ono će odluku o prihvaćanju ili odbacivanju žalbe donijeti u roku od tri dana. Purdin odvjetnik Josip Muselimović izjavio je ranije kako očekuje da Sud BiH uvaži podnesenu žalbu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mirni prosvjed Šibenski branitelji: Vidi se tko je uz branitelje, a kome je do fotelje Slika nije dostupna Odvjetnici očekuju pozitivnu odluku Purda sutra pred sudom: 'Srbija nema valjanih dokaza'

'Mišljenja sam da je Sud BiH pri donošenju odluke o produženju pritvora zaista površno ocijenio zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći i na temelju članka 14. odredio produljenje pritvora na 40 dana. Isto tako mišljenja sam da je prilikom odlučivanja sud zanemario europsku konvenciju o ekstradiciji', izjavio je Muselimović dodajući kako vjeruje da Purda ipak neće biti izručen Srbiji.

>> 'Purda se izričito protivi izručenju Srbiji'

>> 'Nadam se da će Purda uskoro biti u Vukovaru s obitelji'

Popratna dokumentacija nužna za odlučivanje o tom zahtjevu Sudu BiH upućena je već 21. siječnja poslijepodne, tek dan nakon što je iz Beograda u Sarajevo upućen zahtjev da se Purdi produlji pritvor za dodatna 22 dana.

Odluku o eventualnoj ekstradiciji donosi kazneno vijeće Suda BiH, no za to nema točno utvrđenog zakonskog roka pa je teorijski moguće da Purda u pritvoru u BiH ostane mjesecima. 'Nakon dostave dokumentacije potrebne za odlučivanje o izručenju, pritvor može biti produžen i do šest mjeseci', pojasnila je Hadžić potankosti vezane uz cijeli postupak.

Obrana ima pravo na žalbu

Ukoliko kazneno vijeće Suda BiH donese odluku o Purdinu izručenju Srbiji, obrana će na to imati pravo žalbe. Hadžić je istaknula kako će kazneno vijeće pri odlučivanju o zahtjevu Srbije za izručenje 'cijeniti sve dokaze' te je podsjetila kako je i Purdin odvjetnik Muselimović zatražio da sud pri odlučivanju uzme u obzir i dokaze koje je utvrdilo Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku.

DORH je prošli tjedan izvijestio kako je nakon provedenih izvida i istražnih postupaka utvrđeno da nema osnova za poduzimanje kaznenog postupka protiv Purde, a kako ne postoje zakonske osnove za njegov kazneni progon u Hrvatskoj, osječko državno odvjetništvo odlučilo je da neće tražiti ni njegovo izručenje od BiH, gdje je uhićen 5. siječnja. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene