Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odvjetnik uhićenog branitelja

'Purda se izričito protivi izručenju Srbiji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uhićeni vukovarski branitelj Tihomir Purda se odlučno protivi izručenju Srbiji.

'Purda nije dobro podnio činjenicu da ga u Srbiji traže zbog navodnih ratnih zločina i izričito se protivi izručenju', rekao je odvjetnik Dražen Zubak, kojemu je po službenoj dužnosti povjereno zastupanje Purde.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mirni prosvjed Šibenski branitelji: Vidi se tko je uz branitelje, a kome je do fotelje Slika nije dostupna Sud dobio žalbu i dokumente U sljedeća tri dana odluka o Purdinoj žalbi na pritvor

>> VIDEO: Skup ispod vukovarskog vodotornja i molitva za Purdu

>> Purdu posjetila konzularna djelatnica RH

Podsjetio je kako je Purda dovoljno traumatiziran činjenicom da je i sam bio zatočenikom srpskih logora te kako ne vjeruje da bi ga u Srbiji očekivalo pošteno suđenje. 'Pritom nitko zapravo ni ne zna za što se Purdu točno tereti, a to bi moglo postati jasno tek kada Srbija dostavi potrebnu dokumentaciju', istaknuo je Zubak.

Pritvor od 18 dana se može produžiti i na 40 dana

Tihomir Purda usprotivio se izručenju Srbiji i na ekstradicijskom ročištu održanom na Sudu BiH prošlog tjedna te je taj sud stoga naložio pokretanje redovitog postupka predviđenog u takvim slučajevima. To znači da je Purdi određen pritvor od 18 dana što je ujedno rok u kojemu srbijansko pravosuđe mora Sudu BiH dostaviti formalni zahtjev za izručenje uz potrebnu dokumentaciju.

U slučaju potrebe i na izričit zahtjev iz Srbije rok za podnošenje zahtjeva za izručenje i dostavu dokumentacije može biti produžen do 40 dana i to je ujedno maksimalno razdoblje do kojega se Purdu može držati u pritvoru u BiH. 'Ne stigne li zahtjev do tada, Purda bi automatski morao biti pušten na slobodu', objasnio je Zubak.

Zubaka će vjerojatno zamijeniti drugi odvjetnik

Tihomir Purda trenutačno je u pritvorskom odjelu Kazneno-popravnog zavoda u Zenici čiji se kapaciteti koriste i za potrebe Suda BiH koji u Sarajevu ima tek manju pritvorsku jedinicu. Dražen Zubak je najavio da će zastupanje Purde pred Sudom BiH ovog tjedna vjerojatno preuzeti drugi odvjetnik.

Podsjetimo, Purda je uhićen prošlog tjedna u Bosni i Hercegovini na temelju tjeralice srbijanskog pravosuđa koje ga tereti za ratne zločine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene