Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Za tragediju na Kornatima najvjerojatnije kriv eruptivni požar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjak za požare Portugalac Domingos Xavier Viegas održao je danas u Splitu pred brojnim vatrogascima predavanje na temu eruptivnih požara, ponovivši svoje mišljenje da je za kornatsku tragediju najvjerojatnije kriv ekstremni eruptivni požar.

Viegas je rekao da je, prema njegovim preliminarnim analizama, do tragedije na Kornatu, o kojoj još nema potpunih informacija, došlo zbog eruptivnog požara koji je zahvatio stradale vatrogasce.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 15. godišnjica VELIKA FOTOGALERIJA Održana komemoracija povodom kornatske tragedije: "Nikada nećemo zaboraviti naše heroje" Slika nije dostupna NEMA OZLIJEĐENIH Hrvatski ratni brod nasukao se na Kornatima, na njemu bilo više od 40 ljudi

"Njih je ubilo nešto što se dogodilo vrlo naglo, požar je ušao u kanjon i vrlo je lako, prema konfiguraciji terena, moglo doći do eruptivnog požara. U završnoj fazi požar se širio izrazito brzo i
vatrogasci nisu imali dovoljno vremena da se sklone. Njihov bijeg dodatno je onemogućio vrlo loš i težak teren", kazao je Viegas dodavši da se još uvijek ne mogu isključiti ni ostala objašnjenja, ali da sve ipak upućuje na eruptivni požar.

U svom je predavanju u sklopu stručnog seminara za profesionalne i dobrovoljne vatrogasce o eruptivnom požaru i zaštitnoj opremi vatrogasaca pri gašenju na otvorenom, Viegas, jedan od najpoznatijih europskih stručnjaka za požare, govorio o nastanku, djelovanju i posljedicama ekstremnog eruptivnog požara na raznim primjerima iz svijeta te zaključio da je potrebno još mnogo istraživanja i proučavanja kako bi se shvatilo ponašanje raznih vrsta požara.

Seminar pod nazivom "Opasnosti pri pojavi eruptivnog požara i mjere zaštite za vatrogasce" pozdravili su splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader i prof. Darko Stipaničev sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, koji su zahvalili uglednim inozemnim gostima Viegasu i Alecu  Feldmanu iz organizacije za upravljanje interventnim službama iz Engleske na njihovu posjetu.

Viegas i Feldman u Hrvatskoj borave na poziv Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske, a jučer su obišli otok Kornat gdje je 30. kolovoza prošle godine izbio požar od posljedica kojega je smrtno stradalo 12 vatrogasaca.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene