Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šuker odgovorio Staziću

'Za razliku od vas, ja spavam sjajno, jer imam mirnu savjest'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Ivan Šuker izjavio je danas kako nema saznanja da je ijedna hrvatska banka nekog građanina bacila na ulicu, odgovarajući na tvrdnju SDP-ovog zastupnika Nenada Stazića da u Hrvatskoj zbog nemogućnosti plaćanja kredita svaki dan pet domova "odlazi na bubanj".

Stazić je Šukera i Vladu prozvao da su takvo stanje dopustili jer nisu prihvatili SDP-ov zakonski prijedlog o prolongiranju otplate kredita onima koji ostanu bez posla. 'Kako spavate ministre?', upitao je Stazić ministra Šukera, koji, smatra, snosi izravnu odgovornost za to što u Hrvatskoj svaki dan pet domova 'odlazi na bubanj', a građani završavaju na ulici. 'Od ovog trenutka pa do kraja godine 230 kuća i 54 stana idu na bubanj', rekao je Stazić, pozivajući se na podatke očevidnika nekretnina Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Pročitajte i ovo Banka - 4 Bolje biti dužnik, nego štediša Banke u Hrvatskoj trljaju ruke, ali građani zbog jedne stvari mogu biti zadovoljni Vladimir Putin Kad nema ljubavi Udarili Putina gdje ga najviše boli i narušili dobre odnose: "Ne žele riskirati, mogu izgubiti puno više od Rusije"

'Netko imalo odgovoran bi zbog spoznaje o zlu koje je učinio tim ljudima izgubio i apetit i san', ustvrdio je SDP-ovac, na što mu je Šuker uzvratio kako spava sjajno. 'Za razliku od vas, ja spavam sjajno, jer imam mirnu savjest. A vi ste očigledno ovih dana gledali vijesti negdje iz Amerike ili negdje drugdje, jer ovo što pričate se naprosto ne događa u Hrvatskoj', rekao je. Potvrdio je da postoje problemi u naplati kredita, ali da on kao ministar nema informacije da je neka banka ijednog građanina bacila na ulicu. Dodao je pritom da je u vrijeme vlade Ivice Račana 'stotinjak tisuća ljudi ostalo bez posla'.

Hrvatska se dobro snašla

Kriza postoji, nastavio je Šuker, ali sve međunarodne finacijske institucije kažu da se Hrvatska, za razliku od mnogih, dobro snašla i dobro se s njom borila. Stazić mu je uzvratio da Hrvatska, za razliku od drugih europskih zemalja koje smanjuju porezna opterećenja, ta opeterćenja dodatno namiče, 'poput harača kojim guli kožu s leđa građana'.

Stazićeva stranačka kolegica Biljana Borzan upitala je, pak, ministra zdravstva Darka Milinovića osjeća li stid zbog toga što mu stižu razglednice parova koji, nezadovoljni zakonom, odlaze u inozemstvo na postupak medicinske oplodnje. Milinović je uzvratio pozivom tim parovima da dođu u resorno ministarstvo kako bi se vidjelo koji su razlozi njihova odlaska u inozemstvo, te dodao kako je i on dobio razglednice, ali suprotnog sadržaja.

Ne slaže se da je zakonsko rješenje loše, a kao potvrdu navodi da je u zagrebačkoj Petrovoj bolnici u rujnu i listopadu prošle godine zabilježeno 77 postupaka, uz uspješnost od 21 posto, dok je u istom razdoblju ove godine bilo, kako je naveo, 99 postupaka uz 28 posto uspješnosti. U bolnici Sv. Duh, dodao je ministar, prošle su godine u istom razdoblju bila 22 postupka, a ove godine 40 postupaka.

>> 'Banke trebaju profit prilagoditi novim uvjetima u gospodarstvu'

Sabor je zaključio 'aktualno prijepodne' a, po najavi predsjednika Luke Bebića, zasjedanje nastavljaju u 15 sati raspravom i glasovanjem o prijedlogu Banskih dvora da se za novog ministra gospodarstva imenuje Đuro Popijač, a potpredsjednicima Vlade Darko Milinović i Ivan Šuker. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene