Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potrebno više poticati izvoznike

'Banke trebaju profit prilagoditi novim uvjetima u gospodarstvu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizom mjera koje je poduzelo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva nastoje se suzbiti poteškoće vezane uz likvidnost hrvatskog gospodarstva, zaključeno je na ovogodišnjem 13. nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu koje je danas završeno u Šibeniku.

Zaključeno je također kako resorno ministarstvo, Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo ( HAMAG) nastoje osigurati nesmetano poslovanje malim i srednjim poduzetnicima te im omogućiti pristup izvorima financiranja, mogućnost novih ulaganja, održavanja postojeće zaposlenosti, novo zapošljavanja te širenje na nova tržišta i stvaranje novih poslovnih prilika.

Pročitajte i ovo Nasilnik zaposlenicama prijetio nožem naoružan nožem Drama u ljekarni: Razbojnik ozlijedio dvije žene i ukrao kutiju lijekova, pohod nastavio u domu zdravlja Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova

Također se, istaknuto je, novim Vladinim Nacionalnim planom za poticanje zapošljavanja utvrđuju nova načela u politici zapošljavanja kojima se želi povećati udio teže zapošljivih osoba te senzibilizirati poduzetnike za zapošljavanje takvih skupina nezaposlenih. Jedan od poruka ovogodišnjeg savjetovanja je i da poslovne banke svoje programe i profit prilagode novonastalim uvjetima u gospodarstvu te da njihov kapital postane jeftiniji i tako dostupniji poduzetnicima.

Treba dodatno podržati hrvatske izvoznike

Kreatori hrvatske gospodarske politike trebaju dodatno podržati hrvatske izvoznike u pronalaženju novih kupaca na tržištu Europske unije, ali i drugim brzorastućim tržištima, poručeno je sa savjetovanja.

Na skupu je predstavljen i novi web portal i CD-rom Obrtnog registra na kojem će biti dostupne sve informacije vezane uz obrt, od zakonske regulative do mogućnosti korištenja različitih elektroničkih servisa. Naglašen je i značaj inovatorstva za gospodarski razvoj Hrvatske. Inovacije u hrvatskim tvrtkama na niskoj su razini, unatoč povećanom izdvajanju za inovacije. Zaključeno je također kako suradnja gospodarstva i akademske zajednice mora biti daleko veća i učinkovitija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene