Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mjere nedovoljne'

'Za privlačenje investicija morate promijeniti puno zakona!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proračun Vlade Zoran Milanovića i dalje snažno odjekuje u javnosti. Vlada je javne službenike donekle poštedjela a teret krize raspršila na sve građane višim PDV-om. Istovremeno, sve su karte rasta bacili na neizvjesne investicije o čijoj uspješnosti ovisi - hoće li kasnije biti još snažnijih rezova!

Vlada vjeruje da ima šanse kroz investicije pokrenuti proračun i u sljedeća tri tjedna će, prema najavama Radimira Čačića, biti definirani konkretni projekti koji bi trebali rezultirati sa čak 8 milijardi kuna investicija koje bi trebala osigurati gospodarski rast u 2012. godini.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera" Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja

>> Linić EKSKLUZIVNO: 'Građani će tek za 3 do 4 godine malo lakše živjeti'

Poslodavci kažu kako je smanjenje državne potrošnje dobra vijest za sve u Hrvatskoj. Podsjećaju da privatnici to već rade posljednje dvije godine krize. Slažu se da su investicije ključne za oporavak, no ipak upozoravaju da su porezna rasterećenja tek početak onoga što država treba promijeniti ako želi privući investitore.

'Uključujući i taj stalno spominjani Zakon o radu bez kojeg, bojim se, neće biti privlačenja investitora. Birokracija, lokalni ustroj, to su sve prepreke koje smo uočili a gdje investitori imaju problema. Do zakona jer ima puno zakona koji su neprovedivi', kaže glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Poslodavci objašnjavaju da su za pokretanje gospodarstva najbolje ulaganja u nove tvornice koje će proizvoditi i zapošljavati nove radnike. No, svjesni su da investitori trenutno više iskazuju interes za energetiku i turizam pa kažu da i tu treba tražiti šansu. 

A sindikatima pak nije jasno kako Slavko Linić može uštedjeti skoro 2 milijarde na masi plaća javnog sektora a da im ne dira u prava.

'Najavljeno smanjivanje od 2 milijarde na temelju stavke zaposlenih nije jasno. O čemu se tu radi? Tog novca bez diranja u kolektivne ugovore nema. Dakle, ja ne mogu percipirati o čemu se tu radi', kaže Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

Ribić dodaje da s Vladom o rezovima još nije razgovarao. On smatra da hrvatska javna uprava nema višak ljudi. No, Zoran Milanović misli suprotno i za srednji rok je najavio smanjenje broja ljudi za što očekuje suradnju sindikata.

'Za nas je važno prije svega naglasiti činjenicu očuvanja radnih mjesta. A prekovremeni rad, kako je u ovom kontekstu iznesen, čini mi se da se više misli na nekakav formalni, a ne stvarni prekovremeni rad kojeg, moram naglasiti, u tijelima državne uprave ima ima', kaže predsjednik Sindikata državnih službenika Boris Pleša

Ako pak, investicije zakažu, Vlada će morati ići na jače rezove koji će sigurno morati biti - puno bolniji od ovih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene