Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrazovanje budućnosti

Za njih je burza rada nepoznat pojam!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tjednu posvećenom IT zanimanjima stručnjaci upozoravaju na 43 posto radne snage u Europskoj uniji koja nema kvalifikacije za poslove koje traže poslodavci.

Dvije i pol godine bile su dovoljne dvojici ferovaca da od dobre ideje stvore uspješnu tvrtku, iSTUDIO. Počeli su u studentskom stanu a danas imaju 28 zaposlenih te ured u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte i ovo Katarina Peović Zamjera i liberalima i desničarima Katarina Peović oštro iz Sabora: "Domaći i strani radnici u konkurentskoj su poziciji isključivo zbog cijene radne snage" Gastarbajteri - 1 Srce vuče Oni su ipak odlučili vratiti se u Hrvatsku: "Situacija se promijenila. Prošla su vremena kad je poslodavac govorio ako nećeš ti, ima tko će"

Njihova specijalnost je marketing na društvenim mrežama. 'Predviđanja su da će do 2015 godine 90 posto poslova unutar eu biti bazirana na IT-u', kaže Tomislav Grubišić, iz Istudia.

A zanimanja budućnosti temeljit će se upravo na tehnologiji i inovacijama. 'To je jedini put gdje se nešto može napraviti više jer je potreba za tim zanimanjem i preporuka svakome tko razmišlja ili se dvoumi da krene u to područje', dodaje Tomislav.

>> Evo koja su zanimanja u Hrvatskoj najtraženija!

'Govorimo o izdavačkim djelatnostima, trgovini, pa i o građevinarstvu za koje se nikad ne bi pomislilo da su vrlo važne za zapošljavanje it zanimanja', kaže Sanja Crnković Pozaić, nezavisni konzulant rada. Obrazovni program tako bi se u potpunosti trebao prilagoditi tehnološkom razvoju. Stručnjaci tvrde, već danas trebamo stvarati kadar pripremljen za potrebe budućnosti.

Pojavio se cijeli set novih poslova i novih mogućnosti koji će na neki način tražiti da se prilagodi ono što se uči u školama, fakultetu. 'Pojavio se cijeli set novih poslova i novih mogućnosti koji će na neki način tražiti da se prilagodi ono što se uči u školama, fakultetu', Ratko Mudavdžić, Microsoft nto.

Radnici budućnosti mogu očekivati i da će im se karijera mijenjati šest do sedam puta u životu. Predviđa se i kako će se bez znanja više stranih jezika i informatičke pismenosti sve teže dolaziti do posla.

'Otvaraju se i nova radna mjesta a radi se o tome da se postojeća šire, nadograđuju mijenjaju', kaže Vera Čubranić Zovko, direktorica ljudskih resursa s Nove TV.  Podaci s burze najbolji su pokazatelj koliko nam treba IT stručnjaka. Dok ekonomisti i pravnici posao traže i po više od godine dana, za IT sektor burza rada je gotovo pa nepoznat pojam.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene