Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz Ministarstva financija poručili su i da su njima prihvatljivi svi strateški partneri koji mogu osigurati redovno poslovanje i likvidnost tvrtke.


Za neuspjeh predstečajne nagodbe Mirne d.d. odgovorna je Uprava rovinjske tvrtke koja podržava partnera koji nema novaca, priopćili su danas iz Ministarstva financija napominjući da su za ministarstvo prihvatljivi svi strateški partneri koji mogu osigurati redovno poslovanje i likvidnost tvrtke.

Vezani članci Ivan Kaštelan, reporter Nove TV i sugovornik Dnevnik Nove TV doznaje: Sud odbio Debeljaka, Brodosplit do kraja idućeg tjedna u stečaju? Ilustracija Već 12 godina čekaju novac firme koja je otišla u stečaj: Rasprodano sve za 13 milijuna kuna, ali za radnike neće biti dosta novca

Ministarstvo financija uložilo je sve napore kako bi se postupak predstečajne nagodbe Mirne pozitivno okončao, navode iz tog ministarstva u reagiranju objavljenom na njihovim mrežnim stranicama.

Napominju kako su, nakon neuspješne predstečajne nagodbe (ročište je održano 13. veljače), 18. veljače održani sastanci s predstavnicima sindikata, grada Rovinja i Istarske županije, na kojima je izričito naznačeno da Ministarstvo financija nije moglo sudjelovati u glasovanju koje je temeljeno na planu koji nije u skladu sa Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

'Mirna ne mora u stečaj'

Naime, pojašnjavaju iz Ministarstva financija, strateški partner Mirne tvrtka Geneza koji temeljem ugovora o poslovnoj suradnji predstavlja i Upravu društva, a čija je mogućnost dokapitalizacije dužnika krajnje upitna, nije pristao na dopunu plana predloženu od strane Ministarstva financija.

"Iako je iz godišnjih financijskih izvješća Geneze vidljiva nemogućnost osiguranja likvidnosti iz poslovanja, a navedena tvrtka nije dostavila ni pismo namjere niti garanciju financijske institucije kojom osigurava planom predviđeni minimalni novčani tijek ulaganja, te je bila upoznata s neslaganjem vjerovnika i nezakonitošću predloženog plana, isti su odbili sve predložene izmjene čime je Mirna dovedena pred stečaj", navode iz Ministarstva.

Iz svega navedenog, napominju, razvidno je da je za neuspjeh predstečajne nagodbe Mirne odgovorna jedino Uprava tvrtke koja podržava partnera koji nema novaca. Budući da je dužnik taj koji daje krajnju suglasnost na izmjenu ili dopunu predloženog plana restrukturiranja isto je rezultiralo dovođenjem društva pred stečaj, ističu iz Ministarstva financija.

Dodaju da su na održanim sastancima predstavnici sindikata prihvatili stavove Vlade RH.

Uprava rovinjske Mirne u današnjem je pak priopćenju istaknula da će Uprava i tvrtka Geneza dati sve od sebe da do stečaja tvrtke ne dođe te da će se "boriti svim zakonskim sredstvima da odluka o stečaju padne u žalbenom postupku", a pozvala je sve zainteresirane, pa i Podravku, da javnosti predoče svoje ponude za Mirnu.

'Puna nam je pipa lokalne mafije!'

Naglašava i kako je Uprava zajedno sa svim djelatnicima i Genezom, kao partnerom u kriznom managementu, u posljednjih godinu i pol dana ostvarila rekordne poslovne i proizvodne rezultate.

Ministar financija Slavko Linić jučer je za probleme Mirne optužio upravu te tvrtke, koja je odbila Podravku kao strateškog partnera.

"Za nas je bio prihvatljiv model da Podravka otkupi potraživanja HBOR-a, da se to unese u kapital, da se upravi Mirne omogući da nema dugove prema bankama, ali očito je da uprava nije imala tu namjeru. Ministarstvo je ponudilo rješenje za Mirnu, a to očito nije prihvaćeno zato što odgovorni ljudi koji vode Mirnu nisu bili zainteresirani za proizvodnju nego za nešto drugo", izjavio je Linić jučer u Bruxellesu.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju