Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Povlaštena kategorija'

Za naknadu plaće 283 dužnosnika isplaćeno više od 27 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po prestanku dužnosti, do novog posla, odnosno do ispunjenja uvjeta za mirovinu, državni dužnosnici imaju pravo šest mjeseci primati naknadu u visini dužnosničke plaće, a sljedećih šest mjeseci u visini polovice plaće.

Čak 283 dužnosnika, 27 državnih i 266 lokalnih, koristilo je lani pravo na naknadu plaće po prestanku dužnosti, te je iz državnog i lokalnih proračuna za tu namjenu isplaćeno više od 27 milijuna kuna, proizilazi iz odgovora što su ih Vlada i Ministarstvo uprave dali saborskom zastupniku, laburistu Dragutinu Lesaru.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić i Matija Kroflin - 4 (Ne)zadovoljni sindikati Sprema li se novi štrajk? "Nije točno da je ovo najveće povećanje plaća. Rast 90-ih bio je veći od ovog što je sada na stolu" Manje plaće, ilustracija - 1 Plaće kod privatnika Očekivali da će dobiti bar malo više, a dobili manje: Porezna stručnjakinja sumnja na jedno

Lesara je, naime, zanimalo, koliko je državnih, a koliko dužnosnika u općinama, gradovima i županijama u 2013. godini koristilo pravo na naknadu plaće i staž osiguranja šest plus šest, odnosno šest mjeseci po prestanku dužnosti i koliko je za to isplaćeno iz proračuna općina, gradova i županija, odnosno državnog proračuna.

Sindikat: Vlada tjera 1.417 službenika u prijevremenu mirovinu radi uštede od 25 milijuna kuna

Tijekom 2013. godine 17 državnih dužnosnika ostvarilo je pravo na naknadu plaće i isplaćeno im je ukupno 2, 2 milijuna kuna. Riječ je o tri bivša zamjenika ministra, 11 pomoćnika ministra i tri ravnatelja državnih upravnih organizacija.

Po prestanku dužnosti, do novog posla, odnosno do ispunjenja uvjeta za mirovinu, državni dužnosnici imaju pravo šest mjeseci primati naknadu u visini dužnosničke plaće, a sljedećih šest mjeseci u visini polovice plaće.

Općinski načelnici, gradonačelnici i župani, koji su dužnost obnašali profesionalno, imaju pravo na naknadu šest mjeseci po prestanku dužnosti i to u visini prosječne plaće koja im je isplaćivana šest mjeseci prije isteka dužnosti.

Prema podacima koje su prikupili i Ministarstvu uprave dostavili uredi državne uprave, pravo na naknadu plaće koristilo je 266 lokalnih dužnosnika, za što je iz proračuna jedinica isplaćeno sveukupno 24, 9 milijuna kuna.

Proračun se ne puni, a javni dug sve je veći; Oporba: 'HNB ne čini dovoljno'

Tih 27 milijuna kuna isplaćeno je na teret poreznih obveznika, podsjetio je Lesar komentirajući pisane odgovore. Za Lesara su spomenuti iznosi, veliki iznosi.

'Ovisno o stažu, za radnike zakon propisuje otkazni rok od maksimalno četiri mjeseca, isto pravilo trebalo bi primjeniti za sve', rekao je Lesar.

Riječ je, kaže, o 'povlaštenoj kategoriji' koja je sama sebi skrojila pravila koja im jamče prava i nakon mandata.

Lesar skreće pozornost na još jednu činjenicu. Dužnosnik, koji je kao državni službenik radio u državnoj upravi, ima zajamčeno pravo vratiti se na stari posao, dok onaj koji je radio kod privatnika to nema, odnosno ima samo ako se sporazumi s poslodavcem. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene