Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijena nekretnina

Za dva osječka kvadrata jedva jedan u Zagrebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potražnja za stambenim kreditima, prema podacima Hrvatske udruge banaka, raste unatoč krizi.

No, cijene stanova i dalje su visoke. Jeftinije je, zapravo, kupiti kuću, jer to je više kvadrata za manje novca. Hrvatska je po cijeni kvadrata kuća među najpovoljnijima u Europi. Zadar je najskuplji, a Osijek najjeftiniji s prosječnom cijenom od oko 780 eura.

Pročitajte i ovo U Makarskoj zaustavljena visoka gradnja - 1 Dizalice odlaze Dalmatinski betonski raj zabranjuje visoku gradnju: "Potražnja za stanovima je zaista velika" Hrvoje Krešić analizirao državne nekretnine - 1 POTRAŽNJA POSTOJI, A PONUDA? Hrvoje Krešić za Dnevnik Nove TV o problemu s državnim nekretninama: "Postaje očito da služe nekoj drugoj svrsi"

>> Kupiti stan ili pričekati bolja vremena?

Tomislav Kelić s obitelji već dugo razmišlja o gledanju televizije u vlastitoj kući. 'Kuća traži više posla, ali nudi više mira. U stanu je uvijek cijela zgrada u pitanju i svi se moraju skupno dogovoriti', kaže Kelić. Četverosobna kuća od 150 metara četvornih u elitnom osječkom naselju stoji 89.000 eura.

'Dobar vjetar u leđa'

S manje od 600 eura za četvorni metar, kuće u Osijeku su najjeftinije u Hrvatskoj. Za dva kvadrata kuće u Osijeku, u Zagrebu se jedva može kupiti kvadrat stana. U stanu isto tako nema uživanja u vrtu ili roštilju. Unatoč niskoj cijeni, mladi se parovi ipak odluče za stan.

Uz kuću i uz stan dolaze i visoke kamate. Možda na kupnju potaknu povlastice, kako državne, tako i gradske koje mlade bračne parove jednokratno pomažu s deset tisuća kuna za kupnju nekretnine u Osijeku. 'Ove godine smo na raspolaganje stavili pola milijuna kuna i još nismo sve potrošili', ističe Krešimir Bubalo, osječki gradonačelnik.

Nije puno, ali pomaže. 'Dobar vjetar u leđa. To je jedna kupaonica otprilike', računa Kelić. Uz povoljniji kredit i povlastice, Tomislav bi uskoro mogao otključavati vrata svoje kuće.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene