Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

TKO ĆE IM POMOĆI?

Baki Kati kuća je popucala sa svih strana, a Maja je za dlaku izbjegla smrt: "Kažu da mačka ima devet života, meni je dosta i ovaj drugi"

Maja Rudelić Zadrović
Maja Rudelić Zadrović DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Maja Rudelić Zadrović Maja Rudelić Zadrović Foto: DNEVNIK.hr Građani sami saniraju štetu od potresa - 1 Građani sami saniraju štetu od potresa - 1 Foto: DNEVNIK.hr Građani sami saniraju štetu od potresa - 2 Građani sami saniraju štetu od potresa - 2 Foto: DNEVNIK.hr Luka Radošević Luka Radošević Foto: DNEVNIK.hr +0 Kata Kukoleča iz Majskih Poljana Galerija 1/5 >>
Nakon serije potresa na Baniji, materijalna šteta je velika. Strah još veći. No, mještani ne čekaju državu, sami kreću u obnovu.

"Valjda će nas izdržati dok mi živimo", kaže kroz suze Kata kojoj je kuća u jutrošnjem potresu napukla sa svih strana.

Tragedije se u ovoj obitelji samo nižu. "Izgubila sam i kćerku pa sam preživjela", kaže Kata Kukoleča kojoj nema tko pomoći. Kuća im je teško stradala. Kroz pukotinu iz spavaće sobe vidi se u dvorište.

"Mogućnosti nemam nikakve za popravak, mirovina je 1800 kn. Ona nema nikakvu mirovinu, operirana je, transplantacija jetre", dodaje Vasiljko Kukoleča.

U blizini epicentra, nema kuće koja se nije tresla. "Ja u kući sjedim, pijem kavu, kuća se ruši", kazala je Kata iz Strašnika.

Pročitajte i ovo Potres magnitude 5 pogodio područje Siska - 3 Jutros treslo 5.0 po Richteru Tlo i dalje podrhtava, u večernjim satima zabilježen još jedan potres. Stručnjak o Petrinji: "Očekujemo da će biti oštećeno 500 do 1000 zgrada"

Pročitajte i ovo Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje odredili prioritete Gradonačelnik Petrinje ima poruku za državni vrh: "Danas su preuzeli odgovornost za sve Petrinjce"

Ovi su ljudi brži od države. Prije kiše, vjetra i snijega, sami obnavljaju krovove.

"Kod mene se jutros skupila ekipa odmah nakon potresa, došlo je 20-ak ljudi. Stvarno su dvije kuće i otkrili i natkrili za dva sata", rekao je Marijan Škornjak.

Djeca su još u šoku. "Mali, najmlađi ima 11 godina, cijeli dan šuti, evo gleda, ni a ni b", opisuje Dragana Škornjak.

Maja je u Petrinji doslovce za dlaku izbjegla smrt.

"Drugi put sam nad kadom prala kosu, kad se počelo tresti, sva sreća brze reflekse imam. Bojler je pao u kadu 80-litarski", opisala je Maja Rudelić Zadrović. "Kažu da mačka ima devet života, a meni neka je dosta i ovaj drugi", dodala je.

Na gospođu Ankicu, dok je spavala, pao je dio stropa. "Nakon Zagreba imamo iskustvo da će nakon prvog doći i drugi pa smo pripremni", kaže Ankica.

I dok su vatrogasci na krovovima dočekali noć, građani sa strahom pitaju - što sad?

"Već sam kolegicu zvao u Sisak i pitao hoće li me primiti - ona kaže isto je kod nje zid pukao", kaže Milan Petrović koji se nema gdje skloniti.

Oni koji imaju gdje, kofere su već spakirali. "Večeras ćemo spavati u Hrastovici, kod supruginih roditelja. Ne usudimo se spavati tu. Nakon onog prvog potresa nije nas bilo danima", rekao je Luka Radošević.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene