Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glasnogovornik slovenskog MVP-a

'Za arbitražni sporazum treba još samo tehnički sastanak'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacrt arbitražnog sporazuma za Sloveniju je dobar i Slovenija očekuje da će se uskoro parafirati, rekao je u srijedu na konferenciji za novinare Milan Balažic, službeni glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

'Očekujemo da će Hrvatska što brže izvršiti svoj dio zadaće, odnosno da će njeni predstavnici dobiti mandat za parafiranje sporazuma', rekao je Balažic na konferenciji za novinare u srijedu u ministarstvu vanjskih poslova. Po Balažicevim riječima, nacrt sporazuma o arbitraži mogao bi se parafirati nakon novog 'tehničkog sastanka' dviju strana, na kojemu bi se odlučilo o problemu vremenskog rasporeda procedura vezanih uz arbitražu.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Napad na Boruta Pahora Slovenskoj oporbi zbog WikiLeaksa sumnjiva arbitraža s Hrvatskom

Balažic je ocijenio da je dokument koji bi trebao biti prihvaćen kao osnova za graničnu arbitražu najbolje što je Slovenija dobila kao ponudu nakon 'parafiranog' sporazuma Drnovšek-Račan iz 2001. godine koji nikad nije zaživio, a odbio je komentirati je li nacrt arbitražnog sporazuma, čije je izvatke prošli tjedan objavila komercijalna televizijska postaja A-kanal, pravi ili ne. 'Pravi je jedino sporazum koji imamo u rukama, a ne ono što se fotokopira i onda pušta okolo u cirkulaciju', rekao je Balažic.

Oporba arbitražni sporazum naziva 'kupovanjem mačka u vreći'

Prošli tjedan smo objavili izvatke iz dokumenta koji bi trebao biti osnova za slovensko-hrvatsku graničnu arbitražu, tumačeći da njegovi dijelovi dokazuju da je u pravu slovenska oporba koja tvrdi da arbitraža neće odlučivati o slovenskom teritorijalnom kontaktu s otvorenim morem. Pahorova vlada, s druge strane, tvrdi da će se arbitražni sporazum s Hrvatskom temeljiti na drugom Rehnovu prijedlogu, da je izraz 'junction' koji se spominje u arbitražnom nacrtu preuzet iz parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan i da osigurava slovenske nacionalne interese, jer će se odlučivati o doticaju Slovenije s otvorenim morem.

Kao što je poznato, tri slovenske stranke oporbenog desnog centra najavile su da će u slučaju da Slovenija zaključi takav sporazum s Hrvatskom naći načina da ga poništi na referendumu budući da je po njenoj ocjeni deblokada hrvatskih pristupnih pregovora bila prerana, a arbitraža na osnovama koje su ponuđene Ljubljani 'kupovanje mačka u vreći'. (D. Ma./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene